друкувати


Київ і досі не отримав конкретизованих пропозицій Москви щодо об’єднання Нафтогазу та Газпрому

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-05-13 07:30:36

“Жодних конкретних пропозицій від Росії з цього приводу на сьогодні український уряд не отримував, окрім пропозиції Володимира Путіна, озвученій на прес-конференції.”

Та пропозиція пролунала від російського прем’єра Володимира Путіна під час зустрічі із паном Азаровим у Сочі наприкінці квітня. Тоді члени української делегації назвали цю пропозицію “несподіваною.” Водночас керівник російського Газпрому Олексій Міллер заявив, що конкретні пропозиції будуть обговорені російським та українським міністрами енергетики та керівниками Нафтогазу та Газпрому після травневих свят.

Експерти вважають, що подібне об’єднання не буде вигідним для України, адже Росія навряд чи допустить українську сторону до своїх нафтогазових активів. Екс-президент Віктор Ющенко та екс-прем’єр Юлія Тимошенко назвали можливе об’єднання Нафтогазу та Газпрому “зрадою” національних інтересів України.

Водночас Микола Азаров повідомив, що до липня цього року український уряд розраховує завершити переговори щодо участі Росії та країн ЄС у модернізації української ГТС:

“Ми розпочали переговори, як із Росією, так і з ЄС, повертаємося до ідеї газотранспортного консорціуму, і, перш за все, маємо на увазі вкладення необхідних ресурсів у повну заміну труб та створення більш потужних компресорних станцій, аби збільшити обсяги прокачки газу.”

За словами українського прем’єра, це є особливо актуальним питанням для України з огляду на наміри Росії побудувати два газопроводи – Північний та Південний потоки, аби оминути українську територію. Разом із тим, як представники російського керівництва, так і Газпрому неодноразово заявляли, що альтернативні шляхи постачання газу до Європи є для Росії пріоритетними завданнями, і що за жодних умов Москва не має намірів відмовлятися від будівництва Південного та Північного потоків.

Утім, навіть у самій Росії існують думки, що ці проекти є певним “блефом” російського керівництва, спрямованим на те, аби змусити Київ бути більш поступливим під час газових переговорів з огляду на загрозу втратити серйозні обсяги російського газу, що транспортується до Європи. Зокрема, один із російських опозиціонерів Борис Нємцов назвав Північний потік “безглуздям”, а Південний потік – “аферою,” зазначивши, що як для заповнення першого, так і для другого трубопроводів у Росії бракує ресурсів газу.

Автор: Анастасія ЗАНУДА
Джерело: BBC Ukrainian