друкувати


Україна і Росія вже влітку вирішать питання створення газотранспортного консорціуму

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-05-13 06:30:14

Український і російський прем'єр-міністри Микола Азаров і Володимир Путін домовилися протягом двох місяців вирішити питання щодо створення газотранспортного консорціуму. Про це глава українського уряду повідомив під час засідання загальних зборів Національної академії наук.

"Багато розмов іде в пресі, що ми готові віддати трубу ГТС. По-перше, ми не готові, а по-друге, вона нікому не потрібна", - наголосив Азаров.

Він також відзначив, що газотранспортна система України потребує модернізації, без якої вона не буде конкурентоздатною.

Глава уряду наголосив, що загальна потужність газогонів "Південного потоку" і "Північного потоку", які будуються в обхід України, повністю поглинає обсяги прокачки газу через територію України.

"Як тільки ці два газогони запрацюють, і, якщо Європа не додасть обсяги прокачки газу, то труба стане непотрібна ні Європі, ні РФ ... Тому ми і повернулись до ідеї створення консорціуму. Насамперед, маючи на увазі, вкладення необхідних ресурсів на заміну комплексу зберігання і будівництво перекачувальних станцій, щоб покращити економічні показники прокачки газу. Переговори теж ідуть непросто. І на останній зустрічі в Сочі, ми домовились впродовж двох місяців цю проблему вирішити", - додав Азаров.

Нагадаємо,раніше уряд заявляв, що може ініціювати передачу української газотранспортної системи в спільне управління міжнародному консорціуму за участі України, Росії та Євросоюзу. Головною метою консорціуму називалося збільшення транзиту та модернізація української газової труби.

В той же час, Україна поки не надала конкретної реакції на пропозицію Володимира Путіна об'єднати енергетичні активи двох держав - "Газпрому" та "Нафтогазу України".

Джерело: ТСН.ua