друкувати


Бюджет Івано-Франківська. Крайньою зроблять освіту?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-05-12 03:00:00

Вочевидь, чиновницьким зарплатам і преміям урізання не загрожує. В епопеї з бюджетом обласного центру члени Івано-Франківського міськвиконкому вирішили пожертвувати освітою.

Головна причина: це єдина галузь міста, видатки за формульним розрахунком на яку максимально наближені до фактичного стану речей. Як зазначає начальник фінансового управління міськвиконкому Вікторія Сусаніна, галузь забезпечена фінансово на 90%. Заслуговує на увагу, що чиновників виконавчого комітету не злякало те, що галузь освіти фінансується за захищеними статтями. «Якщо ми цього не зробимо, - пояснив Івано-Франківський міський голова Віктор Анушкевичус, - то по культурі ми навіть не зможемо профінансувати колективи на 0,25% ставки, а по спортивним школам доведеться скорочувати людей». Розглядається можливість як урізання премій та грошових допомог, так і скорочення категорій учнів загальноосвітніх шкіл, які мають право на безкоштовне харчування.

Нагадаємо, «обрізання» проекту бюджету викликане намаганням зменшити різниці між мінімально необхідними показниками видатків на розвиток і підтримку галузей та показниками доведеними Міністерством фінансів, що становить 27,8 мільйонів гривень. В такий спосіб міська влада намагається забезпечити собі шлях до відступу – можливість в подальшому – звертатися до Мінфіну та ОДА з приводу надання додаткових дотацій – понад нинішні 49 мільйонів гривень.

«Підстрижуть» також і інші збідовані галузі, як-от: культуру, охорону здоров’я, фізкультуру і спорт, а також депутатський фонд міської ради, який вирішено зменшити в 2,5 рази. В той же час держслужбовці за свої доходи можуть не переживати. В.Сусаніна мотивує таку позицію тим, що доходи чиновників не залежать від розміру мінімальної зарплати, як у галузях народного господарства, а натомість залежать від посадових окладів, що визначені відповідною постановою Кабміну. А тому в разі скорочення премій і допомог вже за кілька місяців при індексі інфляції 15% та відповідних індексаціях прибиральниця може отримувати стільки ж, скільки спеціаліст, а в подальшому і головний спеціаліст міськвиконкому.

28 мільйонів – це мінімум. А взагалі для більш-менш нормального функціонування і розвитку галузей необхідно 42 мільйони гривень. Втім, чи будуть впроваджені вказані зміни, покаже розгляд проекту бюджету на сесії міської ради 12 травня. Слово за депутатами.

Автор: Сергій БІЛИЙ