друкувати


За приховування заробітної плати від оподаткування податкова донарахувала майже 14 млн грн

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-05-11 05:40:27

Податковою службою області з початку року перевірено 69 юридичних осіб та 63 фізичні особи-суб’єкти господарської діяльності щодо дотримання ними діючого законодавства при виплаті заробітної плати, виявлення фактів приховування доходів від оподаткування. За результатами проведених документальних перевірок додатково донараховано до бюджету 13935,9 тис. грн податку.

Так, при перевірці одного з підприємств Калуського району встановлено, що при нарахуванні заробітної плати працівникам надавалась податкова соціальна пільга, хоча ці працівники зареєстровані суб’єктами підприємницької діяльності. А згідно Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб» платник податку не має права на застосування податкової соціальної пільги у разі отримання одночасно доходів від підприємницької діяльності. За результатами перевірки донараховано 5,2 тис. грн податку з доходів фізичних осіб.

А в Надвірнянському районі податківці встановили, що за рахунок коштів підприємства його керівнику оплачено ремонт легкового автомобіля та придбано автошини. При цьому договір оренди автомобіля не укладався, також не було утримано податок з доходів фізичних осіб з отриманих керівником підприємства додаткових благ. Як наслідок, доведеться сплатити до бюджету понад 5 тис. грн.

Як бачимо, звичка працювати на межi ризику iз законом, прагнення приховати не тiльки зароблене найманими людьми, а навiть i самих працiвникiв, рано чи пiзно вийде iз тiнi на бiлий свiт. Тож для таких «господарiв» порада одна: не ризикуйте нi заробленим, анi своїм iменем.

Джерело: Відділ масово-роз’яснювальної роботи та звернень громадян ДПА в Івано-Франківськ