друкувати


Євросоюз вперше поставив перед Україною строки виконання реформ

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-05-11 03:00:07

Євросоюз вперше поставив перед Україною строки виконання реформ. Низку відповідних документів - "матрицю співпраці" - під час візиту до Києва передав єврокомісар з питань розширення ЄС і політики сусідства Штефан Фюле.

"Я передав українській стороні список ключових реформ, які Україна повинна терміново реалізувати, а також список можливих стимулів і дій у відповідь Євросоюзу", - повідомив Фюле.

Копії списку передані президенту Віктору Януковичу, керівництву МЗС і лідеру опозиції Юлії Тимошенко.

Документи регламентують терміни виконання Україною ключових реформ у сфері євроінтеграції. У них також зазначено обсяги фінансової допомоги ЄС та кроки, необхідні для отримання Києвом дорожньої карти безвізового режиму восени 2010 року.

Основний з документів - таблицю, розбиту на сім розділів за секторальною приналежністю, в Єврокомісії називають "матрицею співпраці з Україною", розповіло джерело в дипкорпусі.

У "матриці" містяться не просто тези, а прогнозні терміни реалізації реформ. "Раніше ЄС уникав регламентувати терміни реформ, які повинна провести Україна. Тепер ми бачимо якісно новий підхід", - поділився один з українських дипломатів.

Формально Євросоюз не має права вимагати від України виконання реформ в ті чи інші терміни, тому матриця не володіє статусом офіційного двостороннього документу. Але джерела в ЄК стверджують, що вона була узгоджена на рівні глав МЗС ЄС.

Чимало уваги в матриці приділено фінансовій допомозі ЄС. Як і раніше, Україні пропонується кредит у розмірі 610 млн євро для покриття бюджетного дефіциту за умови відновлення співпраці з МВФ. Умови кредитування будуть ідентичні запропонованим МВФ. Вказано також низку секторальних програм, для яких буде надано грантове фінансування на загальну суму 470 млн євро.

Ключовими дипломати вважають розділи "Мобільність" і "Енергетичний сектор", більшість вимог яких повинні бути виконані протягом шести місяців.

"Ми переконані, що реформу "Нафтогазу" можна провести в стислі терміни. І якщо через місяць ми побачимо, що жодних рухів немає, ми зможемо запитати в уряду, чому він не виконує своїх зобов'язань", - сказав співрозмовник в Єврокомісії. У графі "Стимули і підтримка" матриці міститься мотив, який має підштовхнути Україну до виконання зобов'язань. Так, у разі реформування газового сектора Києву обіцяють відкрити кредитну лінію на 2,5 млрд євро для модернізації газотранспортної системи.

Розділ "Мобільність" присвячений реформам, без яких неможливо продовження безвізового діалогу. "Стимул" тут вказано розмито: "полегшити переговори в сфері візової лібералізації". Але дипломати стверджують, що Штефан Фюле пообіцяв Києву підписати дорожню карту безвізового режиму.

Всі без винятку реформи в розділі "Мобільність" повинні бути реалізовані протягом шести місяців, тобто їх можна завершити до найближчого саміту Україна-ЄС.

Серед іншого Київ зобов'язується ратифікувати та імплементувати конвенцію про захист персональних даних, реформувати систему виробництва закордонних паспортів, припинити видачу закордонних паспортів старого зразка (видаються громадянам, що звернулися до диппредставництва України за кордоном). Примітно, що норма про обов'язкове введення біометричних паспортів, про яку часто згадують європейські політики, в попередньому списку відсутня.

Дата саміту Україна-ЄС, за словами учасників переговорів, поки не визначена. Робочий варіант - жовтень, але допускається і перенесення.

"Київ повідомив нам про можливість проведення саміту наприкінці року, у них амбітні плани щодо завершення переговорів про зону вільної торгівлі в рамках угоди про асоціацію. Хочеться вірити, що Україна дійсно прискорить реформи і піде на компроміс у переговорах щодо ЗВТ", - заявили в Брюсселі.

На сьогодні найбільш реально, що головним підсумком саміту стане підписання дорожньої карти безвізового режиму. Втім, підписання дорожньої карти не означає автоматичного скасування віз для українців. Більш реальною дипломати вважають можливість скасування візового збору.

Джерело: ТСН.ua