друкувати


Із червня зросте акциз на цигарки

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-05-10 07:44:31

Із червня зросте акциз на цигарки. Кабмін підготував законопроект, який збираються найближчим часом проголосувати у Верховній Раді.

Замість теперішніх 69 грн за тисячу штук, виробники платитимуть в казну 90 грн. Акциз переглянуть лише для цигарок з фільтром. Для тих, що без фільтру, показник залишиться на попередньому рівні. Для сигар та різних видів тютюну акциз понизять до нуля.

Перегляд акцизу призведе до подорожчання пачки цигарок з фільтром в середньому на 1 грн.

Підвищення цін призведе до збільшення підпільного виробництва. Аналітик консалтингової агенції «Бізнес» Володимир Чеботарьов розповів:

«Ні для кого не секрет, що виробники частину продукції декларують, сплачуючи всі акцизи. Інша частина йде нелегально. Тому податкова запропонувала ввести на тютюнових фабриках податкові пости. Такі діють на спиртзаводах. Податківці відстежують надходження сировини, переробку та відвантаження готової продукції».

За 2009 рік, згідно Держкомстату, випуск цигарок скоротився на 12%. 2008 року українські тютюнові компанії виготовили 129,81 млрд штук цигарок. У 2009 – 114,39 млрд. Усього працює 15 тютюнових фабрик.

Джерело: Gazeta.ua