друкувати


Великий адронний колайдер: Ученим вдалося отримати незвичайну частку

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-05-10 01:30:01

Дослідники, що працюють на одному з детекторів Великого адронного колайдера, вперше з початку роботи прискорювача отримали частку, що містить "красивий кварк" та "дивний" антикварк.

Як говориться в повідомленні на сайті детектора LHCb, на якому була "спіймана" частинка, вченим вдалося реконструювати подію, за всіма характеристиками що збігаються з розпадом частинки, що складається з кварка b (від "beauty" - "гарний" або "чарівний") і антикварка s (від "strange" - "дивний").

"Вона виникла разом з багатьма іншими частками в результаті зіткнення двох протонів, розігнаних до енергії 3,5 тераелектронвольт. Мезон Bs, пролетівши 1,5 міліметра, розпався на три інші частинки, одна з яких, мезон Ds, пролетівши 6,5 міліметра розпалася на три довгоживучих частинки - мезони K +, K-та пі-мезон. Траєкторії цих трьох частинок були зафіксовані детектором LHCb. Отримані дані дозволили з високою точністю відновити, яка саме частка стала їхнім родоначальником ", - пишуть дослідники.

Детектор LHCb, один з чотирьох детекторів Великого адронного колайдера, призначений для пошуку відповіді на питання, чому Всесвіт складається зі звичайної матерії, а не з антиматерії і матерії порівну. Для цього учасники експерименту будуть вивчати частинки, що містять b-кварки - B-мезони.

Ці частинки мають унікальну здатність "перемикатися" між станом частинки і античастинки.

Раніше в експерименті LHCb вдалося зафіксувати народження мезона B +, що складається з b-антикварка і u-кварка ("верхнього" кварка).

Джерело: ТСН.ua