друкувати


Свято з «уазиком» та під щільною охороною

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-05-10 03:45:34

Без молебнів та офіціозу, зате під щільною охороною співробітників правоохоронних органів пройшли в Івано-Франківську святкування Дня Перемоги 9 травня.

Ініціаторами святкування цього разу стали представники обласного комітету Комуністичної партії України. До них приєдналися активісти обласних організацій Партії Регіонів та НДП.

З самого початку планувалось, що ветерани та представники політизованих структур краю зберуться на Вічевому майдані міста і попрямують до Меморіального кладовища традиційним для відзначення Дня Перемоги маршрутом: по вулиці Незалежності до пам’ятника І.Франку, а далі – по вулиці Лепкого. Втім, корективи внесла акція протесту активістів Івано-Франківської обласної організації ВО «Свобода», які перекрили вулицю Незалежності. Після певних консультацій організатори походу вирішили змінити маршрут, який проліг по вулиці Грушевського, далі повз приміщення обласної філармонії до Обласної державної адміністрації і далі вулицею Гнатюка – до Меморіального кладовища.

Для захисту колони демонстрантів від можливих провокацій та силових акцій з боку політичних опонентів були вжиті безпрецедентні акції безпеки. Зокрема, були залучені сили майже усіх підрозділів УМВС, що базуються в Івано-Франківську, бійці спецпідрозділу «Беркут», а також Внутрішніх військ. Крім того, до охоронних заходів були залучені представники молодіжних структур КПУ та Партії Регіонів.

Учасники мітингу на могилах загиблих воїнів: лідер обкому КПУ Володимир Стула, голова молодіжної організації Партії Регіонів Олександр Когут, учасник війни в Іспанії та французького Руху спротиву, почесний члени Компартії Франції Василь Гнип, голова обласної організації Товариства дітей війни Йосип Гах, ветерани – віддали шану усім тим, хто віддав своє життя за свободу і незалежність нашої Батьківщини. «Герої живуть сьогодні у назвах вулиць та у музеях бойової слави, але не в нашому місті, – з сумом констатували ветерани, – Сьогодні влада шанує не героїв, а антигероїв».

В.Гнип відзначив роль колишнього Радянського Союзу у Перемозі над фашизмом. «Не було б Радянського Союзу, – зазначив він, – Не було б сьогодні ні Америки, ні Англії, ні Польщі».

Родзинкою святкування став старенький відкритий УАЗ-69, який, будучи обладнаним динаміками, їхав попереду колони демонстрантів, наповнюючи святкові вулиці піснями воєнних літ. Зі слів представників обкому КПУ, організатори святкувань планували використати у марші легендарну «полуторку», проте так і не змогли знайти такої машини у робочому стані.

Автор: Сергій БІЛИЙ