друкувати


До 115-ої річниці від дня народження Ю.Шкрумеляка: Один із чети крилатих

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-05-08 09:30:00

Моє життя — безсонні ночі.
Моє життя — тривожні дні.
А мої стопи кров полоче,
Мені освічують огні.

Яскравою сторінкою нашої минувшини є історія галицького стрілецтва. Ця історія була б суттєво збідненою без творчості нашого краянина з селища Ланчин, котрий свого часу був підхорунжим УСС, писарем штабу Гриня Коссака, членом прес-бюро УСС — Юрія Шкрумеляка.

Його доля тісно пов’язана з Коломиєю. 1907 року прийшов до гімназії, де й навчався до 1914 року. Згодом письменник у місті над Прутом мешкав у 1955—57 роках. Тут виходили його твори, жили його друзі й учителі, тут зачитувалися його поезією.

У доробку цього самобутнього, ще, на жаль, маловивченого письменника з так запізнілою і ще не відданою належно йому шаною, — багато творів і рукописів, котрі розійшлися і стали народними.

У серпні 1914 року почалася Перша світова війна і Юрко Шкрумеляк, як і вся свідома молодь Галичини, разом із друзями, колишніми гімназистами, вступив у лави українських січових стрільців. У вільні хвилини на фронті Шкрумеляк пише вірші, в яких відгукується на гострі політичні події. Один із перших віршів — «За рядами ряди», який з’явився 29 грудня 1915 року, започатковує стрілецьку тематику його творчості. Велику популярність принесла молодому поетові пісня «Питається вітер смерти», яку він написав разом з композитором Михайлом Гайворонським.

Якщо у віршах Юрій Шкрумеляк тільки штрихом доторкнувся до стрілецької епопеї, то у прозових і драматичних творах розгорнув широкі полотна цих трагічних днів. Це повість «Чета крилатих. Дивні пригоди з воєних часів», «Картина жертв і трудів», сценічна вистава «Стрілецька писанка», драма «Стрілець невмирущий».

З нагоди 115-их роковин від дня народження співця українського стрілецтва в міській бібліотеці №2 для дорослих відбувся літературний вечір «За щастя України усе віддати, все перетерпіти», на якому були присутні учні 9-А класу ЗОШ №2 на чолі з класним керівником Мирославою Іванишин та бібліотекарем школи Іриною Андрейко. Авторка цих рядків розповіла учням про творчість і трагічну долю Юрія Шкрумеляка. Поезію та фрагменти з прозових творів читали працівники бібліотеки Галина Барнецька, Любов Самуляк, Наталія Оліградська.

Автор: Любов ЖОЛОБ, завбібліотекою №2 для дорослих
Джерело: Газета "Вільний Голос"