друкувати


Відкриття нової сувенірної крамниці в Івано-Франківську обурило ветеранів війни

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-05-06 11:04:26
Відкриття нової сувенірної крамниці в Івано-Франківську обурило ветеранів війни.

Магазини сувенірів – не рідкість в обласному центрі Прикарпаття. Місто щороку відвідують тисячі туристів, в тому числі з-за кордону, а тому бізнес на продажі різного роду пам’ятних дрібничок, які б символізували самобутність карпатського регіону, є досить прибутковим.

Тим не менш, заплановане на 9 травня відкриття чергової такої крамниці спричинило в місті неабиякого галасу. Справа в тому, що на рекламних плакатах магазину його власники зобразили вояка у військовій формі нацистської Німеччини, озброєного відомим українцям по кінофільмах про війну німецьким кулеметом МГ-34. Вояк зображений на фоні емблеми дивізії СС "Галичина".

Такий плакат у поєднанні з датою відкриття магазину викликав невдоволення у місцевих колах ветеранів Червоної армії, які вважають таку акцію цілеспрямованою кампанію проти пам’яті радянських воїнів загиблих у боротьбі з фашизмом. "Моє ставлення до такого – однозначно обурення, – розповідає "Експресу" активіст обласної ради ветеранів Олександра Синиця. Це просто ні в які рамки не вкладається. Я гадаю, що відкриття магазину з такою рекламою саме 9 травня, як і багато інших подібних акцій, робиться цілеспрямовано, з метою принизити значення нашої Перемоги над фашизмом".

В свою чергу, власник крамниці Василь Іваночко не вбачає у відкритті магазину та в його рекламній кампанії чогось страшного. "В плакаті, – зазначив він, – ми поєднали дві сили, які боролися за волю України: червоно-чорні кольори, в яких він виконаний, символізують боротьбу ОУН – УПА, оскільки це кольори Степана Бандери, дивізійники ж – це як раз ті люди, котрі конкретно мочили конкретних людей".

Як стверджує пан Іваночко, в такий спосіб він вирішив висловити свою громадську позицію, каталізатором до чого стала політика, яка проводиться в державі після президентських виборів. "Скільки можна на 20-му році Незалежності святкувати радянські свята, – продовжує пан Василь, – Незалежність ніхто не скасовував".

Думки громадськості краю з приводу такої акції поділилися. Достеменно зрозуміло одне, навряд чи вона сприятиме примиренню сторін, що брали участь у тій страшній війні і по-своєму виборювали волю для нашої Вітчизни.

Автор: Сергій БІЛИЙ
Обговорити на форумі