друкувати


Вшанували січових стрільців: Там на горі, на Маківці…

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-05-04 09:37:00
2 травня відбулися заходи з вшанування січових стрільців, загиблих у бою на горі Маківка 29 квітня – 2 травня 1915 року.

З цієї нагоди 2 травня представники політичних та громадських організацій, таких як: УНП, ВО "Свобода", УРП "Собор", братства ветеранів ОУН-УПА з Івано-Франківської, Львівської та Тернопільської областей (загалом близько 500 осіб) здійснили сходження на вершину гори, де була проведена поминальна панахида та віче-реквієм.

Прикарпаття в заходах представляли обласні організації УНП та Української народної молоді. Заслуговує на увагу той факт, що делегація від нашої області виявилась найчисельнішою.

Виступаючі (від Прикарпаття це був отець Іван Ґедзик з Надвірної) відзначили неоцінимий внесок, який вклали січові стрільці у боротьбу за незалежність України, мужність, яку вони виявили у боях з ворожими військами під час російського наступу 1915 року. Загалом, – було зазначено, – в період з 29 квітня по 2 травня 1915 року на г.Маківці загинуло 76 стрільців, які своєю самопожертвою забезпечили перемогу у вказаному бою.

Сходження на Маківку стало своєрідним святом здорового образу життя і єднання з природою. Адже учасники акції повинні були пройти двокілометровий підйом на гору, насолоджуючись живописною красою Високого Бескиду і вдихаючи чисте гірське повітря.

Старших людей організатори сходження підвозили на вершину повноприводними вантажівками.

Автор: Сергій БІЛИЙ, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі