друкувати


Івано-Франківські будинки обігріватиме тепло Землі

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-04-30 03:27:20
Ідею використовувати геотермальну енергію землі для опалювання осель в обласному центрі Прикарпаття запропонували івано-франківській міській владі місцеві вчені.

Так, науковець Віктор Шевчук підрахував, що на глибині приблизно 3-4 тисячі метрів під територією м.Івано-Франківська залягають гарячі ґрунтові води. "Дослідження водяних шарів, що мають високу температуру, - зазначив "Експресу" Івано-Франківський міський голова Віктор Анушкевичус, - проводились ще за радянських часів. Коли пан Шевчук вийшов до мене з цією ідеєю, я підтримав її. Були проведені відповідні пошукові роботи, які виявили залягання гарячих пластів приблизно на глибині 3700 метрів".

В даний час уже існує проект побудови геотермальної установки у виглядів двох колодязів глибино 3,7 тисяч метрів, вода з яких подаватиметься на теплообмінники і надалі опалюватиме міські оселі. Це дозволить забезпечити опалення двох найбільших спальних мікрорайонів міста.

Проблема полягає у залученні до реалізації проекту серйозних інвестицій. Розрахункова вартість такої геотермальної установки - 12 мільйонів доларів США, термін окупності - 7 років. Частину коштів міська влада розраховує отримати від держави. "Це питання зацікавило міністра регіонального розвитку і будівництва Володимира Яцубу, - продовжує мер Івано-Франківська, - За його порадою, ми включили ідею побудови установки у перелік наших пропозицій щодо розвитку міста, поданий на розгляд в Уряді".

Автор: Сергій БІЛИЙ
Обговорити на форумі