друкувати


Тривимірний принтер - майбутнє, яке вже наступило

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-04-29 11:13:32
HP випустила перший серійний 3D-принтер. Він створює об'ємні об'єкти з пластику.

Багато технологій, перш ніж потрапити до споживачів, проходять один і той же шлях. Спочатку їх освоюють ентузіасти в батьківських гаражах і професійні колективи, потім виникають спільноти за інтересами, що розвивають свої крихітні нішеві або вузькоспеціалізовані ринки (на цьому етапі вони, як правило, вже функціонують, але ще непривабливi на вигляд і важкі в застосуванні), і нарешті з'являються перші готові зразки, з тих, що називаються off-the-shelf - блискучі пристрої із пластику й металу, які несоромно поставити на стіл у вітальні. У цей момент у технологічних новинок, підхоплених невидимою рукою, починається нове життя. Тому що співтовариства ентузіастів і професіоналів, хоча і розуміють в інженерії куди більше ринку, неспроможні забезпечити конкуренцію, яка рухає прогрес багаторазово ефективніше кооперації. Перш ніж змінити світ, технології мають злегка подурніти і навести марафет.

Той факт, що Hewlett-Packard вже в травні збирається продавати під своїм брендом принтер, та ще й створений сторонньої компанією (Stratasys), навряд чи здатен когось здивувати, якщо б це був звичайний принтер. Але новий пристрій HP (він називається Designjet 3D) не буде конкурувати за існуючий ринок плоского друку, на якому HP вже тримає 40%, а спробує завоювати новий. Це буде 3D-принтер, здатний друкувати будь-які тіла розміром до 203x152x152 мм з АБС-пластика, укладеного шарами товщиною 0,254 мм. Продаватися він буде спочатку тільки в Європі за ціною недорогого автомобіля (? 13 000) за звичайну модель. Крім звичайного принтера, буде ще й кольоровий (? 16 500), здатний використовувати пластик восьми різних кольорів, включаючи оливковий зелений, нектарин і флуоресцентний жовтий, повідомляє Forbes Russia.

Тривимірний друк має дуже великий футуристичний потенціал. В утопічному своєму втіленні технологія повинна застосовуватися в кожному будинку для створення практично будь-яких дрібних деталей (запонок, чашок, дюбелів або підставок під mp3-плеєр) в режимі реального часу. Крім того, припускають ентузіасти, 3D-принтери будуть працювати з сировинними матеріалами і, відповідно, деталь яка віджила своє можна буде на місці переробити в щось нове. В ідеалі список матеріалів, доступних для тривимірного друку, повинен збільшитися - дослідні зразки вже зараз можуть працювати зі склом. Щоб здійснити технологічну революцію, залишилося навчитися друкувати з провідникових матеріалів, щоб створювати мікросхеми, і в цьому напрямі теж є прогрес. У футуристичному раю у кожного обивателя будинку буде власна невелика фабрика і практично необмежений ресурс брухту, що йде в повторне виробництво.

Крім того, і це грандіозна відмінність тривимірного принтера від практично будь-якого іншого пристрою, він здатний виробляти сам себе. Щонайменше, істотну частину своїх власних деталей. В ідеалі це дозволяє збільшувати кількість 3D-принтерів по експоненті, подібно до того як розмножуються живі істоти. Розвитком тривимірних принтерів, які самовідтворюються займається проект RipRap, який поширює не тільки самі принтери (які бажаючим поки що доводиться збирати самостійно, проявляючи незвичайну кмітливість), а й інструкції для друку запчастин - у вигляді файлів. Назви принтерів RipRap відсилають до ідеї відтворюваності: перше покоління пристроїв називалося Darwin (на честь творця теорії еволюції), друге - Mendel (на честь першовідкривача механізму спадковості).

Щоб отримати власний 3D-принтер вже зараз, не треба платити ? 13 000 - можна зібрати пристрій дешевше, користуючись легко доступними інструкціями в мережі, наприклад на сайті MakerBot. Але інструкція непроста, а складання забирає багато часу, що робить існуючі пристрої непридатними для завоювання ринку. Принтер HP, хоч і дорогий, поставляється вже в робочому вигляді - його можна включити і працювати. І навіть якщо купувати його будуть тільки за рахунок підприємства (для створення прототипів і моделей, на що і розраховує HP), то це буде вже цілком конкурентний і платоспроможний ринок, який породжує конкуренцію.

Принтер HP не вміє відтворювати себе сам (навряд чи інженери компанії ставили перед собою таке завдання) і не вміє поки займатися переробкою, але він може створити ринкову гонку озброєнь, необхідну для нормального технологічного прогресу. І його правнуки (у 3D-принтерів можуть бути правнуки!) Будуть вміти набагато більше, так само як і їхні однолітки виробництва Epson.

Колись ми вже бачили принтери, які коштували як старий автомобіль. Зараз їх ціна наближається до ціни паперу, на якому вони друкують.

Обговорити на форумі