друкувати


Cхильність до тютюнової залежності закладена в генах

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-04-28 02:31:54
Одразу три дослідження вчених з США, Британії та Ісландії показали, що схильність до тютюнової залежності закладена в генах.

Команда міжнародних вчених під керівництвом експертів з Оксфордського університету дослідила дані 41 тисяч людей і дійшла висновку про наявність зв'язку між генетичною диспозицією і схильністю до паління, повідомляє ТСН.

Зокрема, за отриманими даними, більш схильними до тютюнової залежності виявилися люди з мутаціями 8-ї і 19-ї хромосом. Ті, в кого наявні подібні генні мутації, викурюють більше сигарет на день. А підвищений ризик захворіти на рак легенів є у людей зі зміною в 15-й хромосомі. При цьому прогноз вчених звучить ще більш похмуро: у носіїв таких мутованих генів ризик захворіти на рак легенів вищий навіть при менш активному палінні.

Вчені з Університету Північної Кароліни, вивчивши фенотипи 74053 людей, також виявили у п'ятнадцятій хромосомі три ділянки, що корелюють з кількістю викурених за день. Вони перебувають у тому ж районі ДНК, який містить гени, що відповідають за нікотинову залежність і рак легенів.

"Виявлення цієї закономірності підвищує наші шанси знайти людей з групи ризику і переконати їх відмовитися від сигарет", - зазначив Кері Стефанссон, головний виконавчий директор корпорації Decode Genetics, яка очолювала одне з досліджень.

Такі самі результати отримали й ісландські вчені, які розглянули 70 тисяч геномів. Крім того, вони підтвердили, що гени CYP2A6 і CYP2B6 беруть участь у метаболізмі нікотину, а CHRNB3 і CHRNA6 важливі для засвоєння організмом нікотину.

"У будь-якому випадку, ми не будемо змінювати свої погляди на тютюн. Головне, що ми дізналися з цих досліджень, - це те, що багато курці зовсім не такі дурні, що добровільно труять себе, як вважається. Їм доводиться вести серйозну боротьбу зі своїми вродженими схильностями, якщо вони вирішують кинути палити", - резюмував висновки колег науковий консультант Американської легеневої асоціації Норман Едельман.

Обговорити на форумі