друкувати


ПАРЄ похвалила Україну за зусилля, направлені на розкриття правди про Голодомор

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-04-27 07:52:07
Парламентська Асамблея Ради Європи (ПАРЄ) має намір визнати, що сталінський тоталітарний режим став причиною масового голоду (Голодомору) на початку 30-х років минулого сторіччя на території колишнього СРСР. Водночас, у підсумковому документі ПАРЄ наголошує, що Росія й Казахстан постраждали від масового голоду набагато більше, ніж Україна.

"Тоталітарний сталінський режим, що існував у Радянському союзі, привів до страхітливих порушень прав людини, що позбавили мільйони людей їх права на життя. І однією з найбільш трагічних сторінок став масовий голод в регіонах країни, що виробляли зерно, який почався в кінці 1920-х років і досяг свого апогею в 1932-33 роках", - мовиться в проекті резолюції ПАРЄ, повідомляє ТСН.

Цей документ парламентарії мають намір прийняти в середу після обговорення доповіді "Дань пам'яті жертв великого голоду (Голодомору) в колишньому СРСР", підготовленої нинішнім головою ПАРЄ Мевлютом Чавушоглу (Туреччина). У проекті резолюції наголошується, що "мільйони ні в чому не повинних людей в Білорусі, Казахстані, Молдові, Росії та Україні, що входили тоді до складу СРСР, позбавили життя в результаті масового голоду, викликаного жорстокими навмисними діями і політикою радянського режиму".

"В Україні, яка постраждала найбільшою мірою, особливо сильно великий голод вдарив по селянству… Ці трагічні події відомі як Голодомор (політично мотивований голод) і визнані українським законом як акт геноциду українців", - наголошується в проекті резолюції.

У документі констатується, що в Казахстані "рахунок жертв масового голоду також йшов на мільйони, причому передбачається, що кількість загиблих по відношенню до всього населення було найбільш високим серед народів колишнього СРСР".

Тут же наголошується, що в Росії голод забрав мільйони життів її жителів як у селах, так і в містах. "За оцінками, в абсолютному вираженні населення Росії зазнало найбільших втрат у результаті радянської сільськогосподарської політики", - мовиться в проекті резолюції ПАРЄ. Тут наголошується, що "десятки тисяч селян також загинули в Білорусі і Молдові".

"Асамблея шанує пам'ять всіх, хто загинув у результаті цієї безпрецедентної людської катастрофи, вважаючи їх жертвами жорстокого злочину радянського режиму проти власного народу", - наголошується в проекті резолюції.

У документі мовиться, що Асамблея "рішуче відкидає будь-які спроби виправдати подібну згубну політику", а також вітає зусилля, направлені на розкриття історичної правди про цю подію".

Асамблея закликає владу всіх країн колишнього СРСР розкрити свої архіви і спростити доступ до них як вітчизняних дослідників, так і експертів європейських держав.

"Асамблея закликає істориків всіх країн колишнього СРСР, що постраждали під час великого голоду, а також істориків інших країн здійснити спільні незалежні дослідження для того, щоб повно, неупереджено і без політизування встановити справжні обставини цієї людської трагедії", - мовиться в проекті резолюції.

У документі вітається рішення української влади заснувати національний день пам'яті жертв великого голоду (Голодомору) в Україні і пропонується урядам інших країн пострадянського простору зробити те саме відносно власних жертв.

Нагадаємо, президент Віктор Янукович вважає несправедливим називати Голодомор 1930-х років геноцидом українського народу. "Визнавати Голодомор як факт геноциду щодо того чи іншого народу, ми вважаємо, буде неправильно, несправедливо. Це була трагедія, спільна трагедія держав, що входили до СРСР", - заявив він.

Як повідомлялося, 28 квітня ПАРЄ розглядатиме проект доповіді щодо Голодомору, підготовлений нинішнім президентом ПАРЄ Мевлютом Чавушоглу.

У цій доповіді планується визнати великий голод на території Росії, Білорусі, Казахстану та України як злочин сталінського режиму, а також визнати заслуги України у вшануванні пам’яті жертв Голодомору. Цей варіант доповіді повністю влаштовує російську сторону, яка вже заявляла, що не виступатиме проти цього документу.

Обговорити на форумі