друкувати


Харчування школярів

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-04-27 07:40:57
Інтенсивний ріст дитини, становлення травної, імунної й інших систем, розумові навантаження в школі, статеве дозрівання потребують особливого підходу до якості харчування школярів. Усе це потребує повноцінності харчування, максимальної збалансованості раціонів, забезпечення білками тваринного походження з високою біологічною цінністю.

Одна, останнім часом у Коломиї та селах району відкриваються заклади "швидкого харчування", де продаються небажані для дітей чіпси, сухарики, "повітряний рис", смажені горіхи, кетчупи, газовані напої — продукти, що не містять у своєму складі корисних для дитячого організму речовин. Ці продукти не є життєво необхідними для дітей і не компенсують фізіологічних потреб; їх заборонено вживати згідно з наказом Міністерства освіти і науки та Міністерства охорони здоров’я "Щодо невідкладних заходів з організації харчування дітей у загальноосвітніх, дошкільних та позашкільних навчальних закладах". Систематичне вживання дітьми продуктів, до складу яких включено штучні барвники, консерванти, ароматизатори, підсолоджувачі, газ, спричиняє подразнення слизової оболонки шлунка і сприяє розвитку гастритів, виразкової хвороби, закрепів.

Перевірки стану організації харчування школярів свідчать, що воно залишається незбалансованим, має вуглеводну спрямованість. Норми харчування у навчальних закладах не виконуються через поступове зростання цін на харчові продукти і низьку вартість обідів та сніданків (2 грн 50 коп. — 4 грн 50 коп.). Тому учні недоїдають м’яса, риби, молока, яєць, сиру кисломолочного, сметани. У меню не включається мед, рідко — соки.

Перевірками зареєстровано такі порушення: незадовільний санітарно-технічний стан харчоблоків, використання продуктів без документів, що підтверджують їх якість і безпеку; використання продуктів, заборонених у навчально-виховних закладах; порушення правил миття посуду та особистої гігієни працівників харчоблоків.

За виявлені порушення торік притягнуто до адміністративної відповідальності 18 осіб.

Автор: Марія МАРЦИНЮК, заввідділенням гігієни дітей і підлітків райСЕС
Обговорити на форумі