друкувати


У селах Коломийщини розпочалися традиційні сходи селян

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-04-27 04:01:03
У селах району розпочалися традиційні сходи селян. Щоправда, цьогоріч трохи пізніше, ніж зазвичай, — з різних причин, серед них через холодну зиму і ранній Великдень.

Їдучи на один такий схід, довелося почути в рейсовому бусику жваву розмову студентів. Окрім суто своїх "тусовочних" проблем, вони, зокрема, домовлялися між собою піти і на концерт сільської художньої самодіяльності яким супроводжуються звіти сільських голів, керівників закладів культури сіл і селищ району. Що молодь цікавив не сам захід, а можливість зустрітися поза домом, стало зрозуміло вже з подальшої бесіди. Але рандеву не відбулося, поскільки дівчина відразу відрубала. Мовляв, що доброго зробив наш голова у селі, хіба вуличне освітлення на Когутівці провів. Власне, детальніше дізнатися про пророблену ним робота можна було того дня у клубі.

Загайпільці сходилися до клубу мляво. У селі тих вихідних було аж два весілля, через що і сходи селян перенесли на суботній вечір. Справі це, на жаль, не зарадило. Із понад 750 мешканців села на початок заходу зійшлося від сили десять, тож його трохи відтермінували. Загалом, — каже на те завклубом Михайло Надурак, — тут так прийнято. Робив на Маланку тематичний вечір, то люди зійшлися аж під його закінчення.

Коли все ж розпочався захід, вибачившись перед кількома небайдужими, що все-таки завітали до клубу, Загайпільський сільський голова Микола Фелісєєв розчаровано констатував, що при такому зборі селян не буде звітувати і відклав свою доповідь до іншої нагоди, коли громада виявить більшу активність. А запитань йому ніхто й не задавав.

Коротко розповів про роботу клубу за минулий рік його завідувач Михайло Надурак. При клубі працюють народний аматорський драматичний колектив, вокальний ансамбль дівчат і гурток художнього читання. Гуртківці беруть участь у районних заходах і готують свої власні. Інша річ, що клуб не опалюється і потребує ремонту. Тож узимку доводиться проситися в прийми до школи. А на творчий звіт аматори підготували концертну програму "Христос воскрес, а може, на цім святі із бездуховності воскресли ми". Допоміг її підготувати учитель музики Загайпільської ЗОШ Василь Яценишин.

Крок за кроком, починаючи від Шуткової неділі, нагадали аматори нечисленним присутнім про нещодавнє величне свято, погралися на сцені у великодні забави, продемонстрували сценки "Мрії трьох дерев", співали гаївки та великодні пісні.

По закінченні заходу, в якому також взяла участь методист районного відділу культури і туризму Наталія Стрижевська, говоримо з головою про причини такої низької громадської активності селян. Виною цьому, вважає Микола Фелісєєв, ані весілля, ані городи, а байдужість людей, котрі поховалися від кризи у власних проблемах. "За вісім років мого головування вперше зірвано звіт", — зазначив голова. Але все ж для "Вільного голосу" повідомив, що торік використано 50 тисяч гривень, виділених районною владою, на заміну у дитячому садочку вікон на енергоощадні. Вдалося нарешті капітально відремонтувати аварійний залізобетонний міст, чого добивалися сім років. "І провести вуличне освітлення на Когутівці", — додав я своє. З’ясувалося, що так у селі називають центральну вулицю Українську.

Наступного разу Загайпільський голова звітуватиме у Назірній. Може, хоч там криза людей не затуркала...

Автор: Олег ПРОСКУРЯКОВ, Газета "вільний голос"
Обговорити на форумі