друкувати


Журналісти об’єднуються для захисту

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-04-27 10:35:04
На адресу "Вільного голосу" надійшов лист від голови обласної організації НСЖУ В.Назарчука, в якому йдеться про репресії чиновників на місцях щодо ЗМІ.

Зокрема, подано своєрідну хроніку таких репресій на Прикарпатті з посиланням на статтю редактора тисменицької районної газети "Вперед" "Бо так ми сі хоче. Як на Івано-Франківщині звільняли керівників комунальних ЗМІ". Наводяться факти тиску на редакції газет та телебачення, звільнення керівників, зокрема, в Галичі, Косові (неодноразово), Івано-Франківську, Калуші, Рогатині. Відстоювати рогатинського редактора взявся адвокат Василь Підлуський, коментар якого теж отримав "ВГ". Адвокат переконаний, що з його підопічним розправилися саме за професійну діяльність. Найсвіжіший факт стався у Долині. Так у березні звільнили редактора — як зазначає В. Назарчук, — з грубим порушенням чинного законодавства.

Не треба бути журналістом, аби відзначити наростання утисків і прямих розправ із редакціями та окремими працівниками. Де розчерком пера (новопризначений керівник Одещини своїм розпорядженням вивів ОДА зі співзасновників обласної газети), де моральним чи фінансовим тиском, а де й прямим розбоєм ("Експрес") чи побиттям журналіста (Василь Дем’янів) зловмисники, які зазвичай залишаються невідомими, — в таких умовах працюють українські мас-медіа. Захищеність колективів і окремих працівників, як бачимо, подекуди бажає бути кращою. А порятунок, як правило, — справа власних рук кожного. Тож журналісти, після резонансної справи про напад на В. Дем’яніва, вирішили об’єднатися і створити Комітет захисту українських журналістів. Ініціатори створення комітету вже прийняли звернення до Президента, Голови Верховної Ради, Прем’єр-міністра, Генпрокурора та Міністерства внутрішніх справ з вимогою, зокрема, кваліфікувати злочин проти коломийського журналіста як замах на його життя. "Україна не повинна бути країною, де вбивають, калічать чи б’ють журналістів", — зазначає Комітет захисту українських журналістів. І з цією думкою не може не погодитися жоден громадянин, який сповідує загальнолюдські цінності.

Джерело: Газета "Вільний голос"
Обговорити на форумі