друкувати


Кабінет міністрів планує збільшити податок на питну воду

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-04-26 02:10:02
Прагнучи наповнити прибуткову частину бюджету, Кабінет міністрів планує радикально збільшити податок на один з базових ресурсів – питну воду.

Згідно проекту закону, підготовленого Кабміном, вартість води, яку використовують компанії при виробництві, збільшиться в 15 разів, повідомляє ТСН.

Наприклад, виробники питної води замість нинішніх 5,04 грн за 1 метр кубічний платитимуть 75,6 грн. В результаті, вартість води "на полиці" подорожчає мінімум вдвічі.

В результаті, близько 4 мільйонів українців не зможуть купувати питну бутильовану воду, а від вживання газованої води будуть змушені відмовитися більше 5 мільйонів людей.

Найвідчутніше підвищення ударить по найнезахищеніших прошарках суспільства – молодим матерям, пенсіонерам, інвалідам, жителям невеликих міст, де зарплати традиційно низькі. Адже саме для них висока якість питної води є не просто атрибутом комфорту, а життєвою необхідністю.

На думку експертів, вода з-під крану через різні причини є дуже небажаною для повсякденного споживання. Тому скорочення об'ємів використання якісної питної води дуже негативно відіб'ється на загальному рівні стану здоров'я наших громадян, упевнені фахівці.

При цьому підвищення податку дозволить привернути до бюджету додатково максимум 30 млн гривень. Ця абсолютно невелика для державної скарбниці сума може коштувати здоров'я цілої нації.

Схоже, Україна має шанси стати європейським лідером по рівню податку на воду. Наприклад, в сусідній Росії він в десятки разів нижчий, ніж той, що існує у нас на даний момент. Якщо ж в силу вступить підвищення, то цей податок перевищить російський практично в 1000 разів.

Більш того, навіть при нині існуючій ставці податку вітчизняні виробники, а разом з ними і прості громадяни платять за використання водних ресурсів нарівні, а іноді і більше, європейських колег.

Нагадаємо, як стало відомом, уряд прийняв рішення перевести всіх "спрощенців" на загальну систему оподаткування.

Раніше Кабмін уже зробив кілька кроків у посиленні фіскального преса на малий бізнес. Зокрема, Кабмін зобов’язав "спрощенців" додатково сплачувати 51 гривню на загальнообов’язкове пенсійне страхування.

Ще раніше Держкомпідприємництва оприлюднив концепцію проекту закону "Про спрощену систему оподаткування", за яким було обмежені види діяльності для "спрощенців", а також збільшені ставки єдиного податку.

Обговорити на форумі