друкувати


Порівняльне правознавство – шлях до удосконалення національного законодавства

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-04-24 10:33:49
23 квітня в м.Яремчі, на базі відпочинку "Карпати", з ініціативи Прикарпатського юридичного інституту Львівського державного університету внутрішніх справ, Національної академії наук України, Інституту держави і права ім. В.М. Корецького, за підтримки Української асоціації порівняльного правознавства, Американської асоціації юристів, Ініціативи з верховенства права та Міжнародного журналу "Поріняльно-правові дослідження" відкрився ІІ міжнародний симпозіум "Дні порівняльного правознавства".

У форумі взяли участь близько 160 учасників з 13 країн світу, серед яких Україна, Росія, США, Велика Британія, Австрія, Угорщина тощо. В числі учасників 21 доктор і 77 кандидатів наук.

"Це форум надзвичайно серйозний. – зазначив один з організаторів симпозіуму – директор Прикарпатського юридичного інституту ЛьвДУ МВС полковник міліції Мирослав Бучко, – Ми раді, що можемо прийняти таких науковців зі світовим ім’ям".

Зі слів старшого наукового співробітника Інституту держави і права ім. Корецького Олексій Кресін, на сьогоднішній день пріоритетом співпраці НАН України і ПЮІ ЛьвДУ МВС є створення бази з вивчення порівняльного права в Івано-Франківську, оскільки багато студентів з нашого регіону, які бажають вивчати зазначену дисципліну і захищати наукові праці по ній. "Колись в Російській імперії, – розповів він, – саме українські вчені захистили три перших дисертації з порівняльного правознавства. Це було ще на початку 19-го століття. Втім, на сьогодні українська школа порівняльної юриспруденції поки що не достатньо сильна. Тому ми і розвиваємо співробітництво з іншими іноземними вченими".

Як зазначає О.Кресін, порівняльна юриспруденція є дуже важливою в плані вивчення проблем рецепції римського та закордонного права, дослідження впливу канонічного права, наприклад мусульманського чи іудаїстського, на світське, вивчення питань взаємовідношення міжнародного та публічного права тощо. Тому вже відтепер пробний курс вказаної дисципліни викладається в ПЮІ.

"Це дуже гарна нагода для мене – відвідати цей симпозіум, – розповідає асистент Інституту цивільного права Університету Леопольда-Франца м.Інзбрук Австрія Дезірі Прантл, – Порівняльне правознавство – це можливість отримати знання про різні культури та правові системи, адже дійсно так важливо проникнути в ту чи іншу культуру і відчути на собі в чому її різниця".

Симпозіум триватиме до 25 квітня. В його програмі – круглі столи, обговорення, виступи, лекції тощо. Крім того, планується затвердити паспорт спеціальності "Порівняльне правознавство" для включення у перелік ВАКу для захисту кандидатських і докторських робіт.

Автор: Сергій БІЛИЙ, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі