друкувати


Від алергії страждають 30% українців

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-04-23 05:44:50
За останні 10 років захворюваність на алергію зросла майже вдвічі. Від недуги страждають 30% українців. Більшість з них хворобливо реагують на весняний цвіт та побутовий пил. Однією із причин цього є слабкий імунітет.

— З самого малку батьки створюють дітям парникові умови. Оберігають їх від протягів, часто прибирають у квартирах. Що більше дитина миє руки, то менше вона контактує з алергенами. Відповідно у неї не встигає формуватися імунітет, — розповідає 55-річний Віталій Сміхун, київський лікар-алерголог. — Окрім того, ми споживаємо багато консервантів, пестицидів, барвників, які теж послаблюють імунітет. Вплив хімічних сполук на людину до кінця не вивчений.
Алергени — це клітини, що викликають послаблені імунні реакції та загартовують систему захисту людського організму. Алергія — гостра відповідь організму на певний подразник.

— Наше тіло прагне позбутися шкідливих для імунної системи речовин. Реагувати може по-різному — від слабкого нежитю до зупинки дихання. Багато хто має алергію лише на окремі подразники. Буває, людина вільно дихає у квітучому саду, але безперервно чхає поряд із запиленою шафою.

Стати алергіком можна через голодування.

— В одного з моїх пацієнтів алергія почалася після повернення з армії. Там він часто голодував, імунітет ослаб. Через це почався сильний риніт. Тепер солдат сидить на ліках. З продуктів найчастіше алергію викликають горіхи, арахіс, бобові та молоко. Пояснити причину важко, все відбувається на генному рівні. Якщо на харчову алергію хворіє один із батьків, то у 25 випадках зі 100 захворіє дитина. Коли ж алергіком є мати і батько, то ймовірність захворіти складає 70–80 відсотків.

Алергію на комах Віталій Сміхун називає найнебезпечнішою.

— Один з моїх пацієнтів має сильну реакцію на укуси бджіл. Після п’яти–восьми укусів він починає задихатися. Якось на природі, коли його покусали комахи, він перестав дихати та посинів. Добре, що поруч був лікар, який дав йому препарат від анафілактичного шоку. В таких випадках дуже сильно розпухає горло і язик, різко падає тиск. Людина помирає за кілька хвилин. Можливо, навіть через 40 секунд.

На весну найчастіше хвороба проявляється нежитем та кашлем.

— Якщо з носа ллє більше двох тижнів, потрібно йти до алерголога. Алергічний кашель докучає в основному вночі. Лікар спершу має призначити аналіз на тип алергену. Для цього дослідження беруть кров та додають туди збудник алергії. Коштує така процедура 50 гривень за один алерген. Аби заощадити гроші, скажіть одразу лікареві, який збудник ви підозрюєте. Іноді роблять по 10–15 аналізів.

У київській лабораторії ”Синлаб” роблять комплексний аналіз на алергени. Процедуру подовжують на три дні. Середня ціна перевірки на одну групу алергенів — 400 грн. Тобто на харчову, рослинну, медикаментозну і укуси комах.

Загалом є 460 речовин, які можуть викликати алергію у людей.

Як убезпечитися від сезонної алергії: Радить Лариса Ярощук, 49 років, алерголог з Інституту фтизіатрії та пульмонології ім. Яновського:

— Вивчіть календар цвітіння, аби точно знати, коли і де цвітуть неприйнятні для організму рослини. На цей період візьміть відпустку і переїдьте в іншу кліматичну зону, в якій рослини-алергени вже відцвіли або ще не почали цвісти;

— після прогулянки промийте очі звичайною водою. Ніс — препаратом у вигляді нозального спрею з морською водою. Це очистить слизову оболонку від пилку;

— за місто, де багато квітучих рослин, не виїжджайте;

— носіть сонцезахисні окуляри. Під час алергії очі стають чутливими, можливе запалення;

— за два-три місяці до початку цвітіння рослини, на яку алергія, відвідайте алерголога. Він призначить ліки для профілактики.

Автор: Павло СИВОКІНЬ, Газета.ua
Обговорити на форумі