друкувати


Психолог радить: Коли запитання спантеличує

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-04-23 04:55:06
"Чому у фільмі чоловік і жінка лежать у ліжку оголеними?", "Хто такі "голубі" й "рожеві"? "Що то за хвороби такі — венеричні?". Подібні запитання дорослі від своїх підростаючих нащадків чують частенько.

Психолог Тетяна Гурлєва вважає, що до запитань з проблем статі необхідно ставитись якомога терплячіше. Сам факт звертання до дорослих за роз’ясненням незрозумілого — це і вияв довіри до батьків, і пізнавальний інтерес, і доказ того, що нічого жахливого в запитанні сама дитина не вбачає. Вона звертається до дорослих, не боячись за це бути засудженою чи покараною. Правдива і спокійна відповідь дитині застереже її від непотрібних вигадок і прикростей у майбутньому.

Коли ж дорослий уникає відповіді, дає викривлену інформацію або виявляє невдоволення питанням, яким цікавиться дитина, він ризикує втратити її довіру. Основним джерелом інформації на "заборонені" теми для дітлахів залишаться їх ровесники, а вони не найкращі вчителі для вашої дитини. Тому, щоб упередити накопичення негативних знань і формування небажаного ставлення до однолітків своєї і протилежної статі, дорослим варто самим володіти і дозовано, відповідно до віку сина чи доньки, передавати наукові знання із зазначених тем. Разом з цим варто уникати передчасних і надто відвертих розмов, які тільки "підживлюють" інтерес дитини і спотворюють її уявлення про статеві взаємини, фізіологію і психологію чоловіків і жінок.

Уважно вслухайтеся в слова дитини: в її питанні напевне "зашифровані" переживання, страхи, сумніви щодо власного розвитку і стосунків з ровесниками й дорослими. В такому разі обережно, тактовно і ненав’язливо допоможіть їй самостійно або разом з вами подолати кризові моменти.

Дівчаток найчастіше хвилюють запитання: "Що таке любов, і чи є вона взагалі?", "Коли можна починати статеве життя?", "Як запобігти вагітності?", "Які ознаки того чи іншого вензахворювання та СНІДу?", "Як поводитися з хлопцем?" та інші. Хлопчиків цікавить: "Якими фізичними даними має володіти "справжній чоловік"?, "Як діяти, щоб сподобатись дівчині?", "Як задовольнити жінку?", "Як уберегти дівчину від вагітності й уникнути юридичної відповідальності?", "Чи погано бути гомосексуалістом?".

І повірте: такі запитання у підлітків не применшують значення високих людських почуттів, якими є дружба і кохання, а свідчать про те, що підростаюча особистість уже готова пізнати і пробує поєднати духовне та фізичне начала в людині.

Підліткам слід пояснювати, що інтимно-особистісні взаємини юнаків і дівчат не зводяться лише до сексуальних контактів і не завершуються ними. Вони складаються з багатьох елементів, які поглиблюють інтимність між двома людьми: спостереження за об’єктом симпатії, дотики, обмін поглядами, петинг (обійми, поцілунки, пестощі) і, нарешті, власне секс. Але перш ніж зважитися на статеву близькість молоді люди проходять своєрідний шлях, який веде до гармонії духовного й фізичного. Без цього юнаки й дівчата позбавлені можливості пізнати один одного, усвідомити особистісну цінність іншого і відкрити нові грані власної індивідуальності. Адже все це гарантує продовження стосунків дівчини і юнака на рівні "душі, серця й розуму", а не тільки на фізіологічному рівні.

Слід послідовно формувати в підлітків культуру поводження, яка передбачає шанобливе ставлення до себе і партнера по спілкуванню. І на власному прикладі — в першу чергу! Оберігайте дитячу дружбу і підліткову закоханість, бо саме за цих умов виховується почуття відповідальності за себе і друга, глибока повага до іншої людини, вміння кохати.

Джерело: Газета "Вільний голос"
Обговорити на форумі