друкувати


Будівництво газопроводу Богородчани-Ужгород збільшитm газообіг на 10 млрд куб.м

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-04-23 03:42:46
22 квітня під час першої прес-конференції Президента України для регіональних ЗМІ, звітуючи за 50 днів свого правління Віктор Янукович відзначив позитивні зрушення, що зараз почали спостерігатися в національній економіці у контексті подолання негативних наслідків глобальної кризи. "Ми значно додали впевненості в майбутньому для нашої країни, і в економіці ми, безумовно, заклали надійне підґрунтя для виходу з кризи і початку сталого зростання", - сказав Глава держави.

"Безперечно, ми будемо йти шляхом підвищення зарплат і пенсій, як це передбачено законом, прийнятим нами наприкінці минулого року. Ми його виконуватимемо", - підкреслив Президент, повідомляє прес-служба голови Івано-Франківської ОДА.

Віктор Янукович також нагадав, що за його дорученням Мінфін організовує міжнародний аудит по деяких напрямках. Йдеться, зокрема, про порушення під час видачі кредитів під державні гарантії та у сфері державних закупівель, неефективне витрачання коштів на боротьбу з грипом та закупівлю медичного обладнання, зловживання в сфері відшкодування ПДВ тощо.

Ми знаємо, що адміністрування цього податку є найбільш корумпованим саме в нашій країні. Тому я зроблю все, щоб відбити чиновникам руки від цього податку, щоб ПДВ відшкодовувався автоматично", - сказав Глава держави. Він підкреслив, що експортери, наші партнери в світі мають знати – Україна зніме це питання вже ближчим часом. А близько 20 млрд грн боргів, які накопичилися у цій сфері, обслуговуватимуться за рахунок випущених облігацій.

Президент критично оцінив дії попередньої влади по відношенню до НАКу. "Нафтогаз України", який по своїй природі не може бути збитковим, зробили таким. Спочатку компанію перетворили на донора всієї економіки - і довели майже до банкрутства", - сказав він. Глава держави нагадав, що торік борги НАКу сягнули 70 млрд грн. Тобто, майже досягли рівня минулорічних доходів компанії (близько 100 млрд грн)

Якби ціна газу для України залишилася на попередньому рівні, зазначив Віктор Янукович, дефіцит бюджету НАКу склав би близько 40 млрд. грн., а значить, мова не могла б йти про жодні серйозні міжнародні газові домовленості чи захист національних інтересів.

Зараз, підкреслив Президент, НАК "Нафтогаз України" треба рятувати. "Це наш національний здобуток, і якщо ми його втратимо, то багато чого втратимо. Але ми цього не допустимо. Ми врятуємо "Нафтогаз України", і до кінця цього року він буде збалансований на 100%", - наголосив Глава держави. Президент відзначає, що останні газові домовленості дозволять не підвищувати ціни на газ для населення

Як зазначив Віктор Янукович, доповнення до газових угод, підписані 21 квітня між Україною та Росією, дадуть нам можливість не підвищувати ціни на газ для населення та стимулюватимуть розвиток економіки.

"Сьогодні, коли економіка України знаходиться в такому важкому стані, це рішення дасть нам можливість дуже суттєво допомогти нашій економіці. І це дасть нам можливість не піднімати в цьому році і тарифи та газ, і тарифи на житлово-комунальні послуги", - підкреслив Президент.

За його словами, йдеться також про можливість для України значною мірою стабілізувати більшість цін по товарах народного споживання.

Глава держави окремо наголосив на тому, що останні газові домовленості дають реальну можливість "забезпечити зростання економіки і конкурентоспроможності тих її галузей, у яких є особливо велика складова енергоресурсів".

Віктор Янукович зазначив, що чинна влада за жодних обставин не могла піти на те, щоб віддавати газотранспортну систему України в обмін на умови тих чи інших контрактів.

"Ми на це не йшли. Ми й не збиралися цього робити, і ніколи не пішли б", - підкреслив Глава держави.

При цьому Віктор Янукович наголосив на необхідності модернізації української газотранспортної системи для того, щоб збільшити обсяги прокачки газу через територію України. За його словами, цей проект має три етапи. Перший – це будівництво газопроводу Богородчани-Ужгород, який дасть можливість збільшити газообіг на 10 мільярдів кубічних метрів. Другий етап проекту – це модернізація існуючої газотранспортної системи, яка включає в себе заміну обладнання на нове, більш економічне, яке дасть можливість значно збільшити швидкість прокачки газу та її об’єми ще на 20-25 мільярдів кубів.

І, нарешті, третя складова модернізації ГТС – це будівництво нової труби поряд з існуючою. Це також, за словами Віктора Януковича, дасть можливість збільшити об’єми прокачки.

"Ми це пропонуємо як альтернативу будівництву Південного потоку, бо будівництво Північного потоку вже не зупинити. Тож зараз ми шукаємо можливість домовитися таким чином, щоб Україна як мінімум залишила ті обсяги, які можна транспортувати існуючою ГТС", - резюмував Президент України.

Обговорити на форумі