друкувати


Закон обмежить можливості видавати приховану політрекламу за соціальну

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-04-23 02:52:17
Верховна Рада попередньо прийняла зміни до Закону "Про рекламу", що істотно обмежують можливості видавати приховану політичну рекламу за соціальну. Цією шпариною в законодавстві до останнього часу користалися як політичні партії, так і окремі політики. Чимало з них, отримавши владу, рекламували себе і свою політичну силу державним коштом.

Зараз пропонується у соціальній рекламі, яку розміщують владні структури, обов'язково зазначати, хто її надає. Це допоможе не допустити таких-от зловживань.

— Соціальна реклама, що розповсюджується на замовлення органів державної влади та місцевого самоврядування, не повинна містити ніякої прив’язки до політичних сил, їх програм і заходів, лідерів і рядових членів, — зазначає одна з авторів законопроекту, народний депутат України Олена Кондратюк (на фото). — Якщо ж реклама спонукає голосувати за чи проти когось, вказує на політичну партію чи виборчий блок, то вона не вважатиметься соціальною, навіть попри свій суспільно значимий зміст, — чи то буде антиалкогольна пропаганда, чи підтримка свободи слова, чи захист довкілля.

Громадські організації від такого обов’язку звільнені й самі обирають, розміщувати їм на рекламних площах інформацію про себе чи ні.

У період між виборами рекламу політичних сил та їхніх лідерів здійснюватимуть переважно на загальних умовах з урахуванням некомерційного характеру такого рекламування. Така "партійна" реклама має бути чітко відокремлена від решти, незалежно від форм чи способів розповсюдження, та містити посилання на повну назву замовника. Це посилання має займати не менш як 10% площі (обсягу) реклами. Рекламодавцем у цьому разі може стати політична партія, її структурний осередок чи звичайний виборець. Проте встановлено граничну суму, що її громадянин може витратити на рекламу.

Окрім цього, законопроект передбачає заборону поширення зазначеної реклами від імені, але без згоди відповідної політичної сили. А також визначає випадки, коли не можна імітувати або копіювати партійну символіку.

Питання реклами та агітації потребують урегулювання спеціальним законом — зважаючи на їх важливість у період проведення виборчих кампаній та між виборами. Однак досвід свідчить, що вирішити всі проблеми політичної реклами в єдиному спеціальному законодавчому акті практично нереально. Тому остаточне прийняття законопроекту має поліпшити стан правового регулювання у рекламній галузі.

Автор: Оксана СТОРОЖЕНКО, Газета.ua
Обговорити на форумі