друкувати


У ДПА в Івано-Франківської області відбувся кущовий семінар

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-04-23 02:23:12
22 квітня п.р. в Державній податковій адміністрації області для суб'єктів підприємницької діяльності, які здійснюють розрахункові операції в готівковій або в безготівковій формі при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг Богородчанського, Тисменицького районів та м. Івано-Франківська відбувся безкоштовний кущовий семінар на тему "Застосування вимог чинного законодавства під час здійснення суб'єктами підприємницької діяльності розрахункових операцій у галузях торгівлі, громадського харчування та послуг. Порядок застосування РРО та КОРО, відповідальність за його порушення".

"Питання організації, методичного забезпечення та проведення перевірок юридичних та фізичних осіб щодо дотримання ними встановленого порядку проведення розрахунків із споживачами з використанням реєстраторів розрахункових операцій та інших форм обліку, ліцензування та дотримання податкового законодавства при роздрібній торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами, а також організаційна робота з контролю за фінансово-господарською діяльністю малоприбуткових підприємств у сфері готівкового обігу, є одним із важливих напрямків роботи органів державної податкової служби області", - зазначив заступник голови ДПА в області Негрич Михайло Михайлович, відкриваючи роботу семінару.

Станом на 01.04.2010 р. в області налічується 5456 суб’єктів господарювання, які здійснюють діяльність через 7298 реєстратори розрахункових операцій.

З початку року працівниками податкової служби області проведено 611 перевірок щодо дотримання субєктами господарювання вимог чинного законодавства при проведенні розрахунків з споживачами за готівку та 39 комплексних перевірок. За наслідками проведених перевірок до порушників вимог чинного законодавства застосовано фінансових санкцій загальною сумою майже 1,9 млн грн.

Відповідно у суб’єктів підприємницької діяльності виникають запитання до податкової щодо порядку та правомірності проведення позапланових перевірок з питань дотримання правил розрахунків при застосуванні реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, ліцензування та дотримання податкового законодавства при роздрібній торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами – майже 40 відс. від усіх письмових звернень, надісланих до органів ДПС області у 2009 році.

З метою вирішення проблемних питань, які виникають у платників під час здійснення господарської діяльності, отримання ними необхідної інформації щодо новин податкового законодавства, найхарактерніших порушень, відповідальності за такі порушення та інших, ДПА в області й було організовано даний семінар. Адже діяльність податкових служб області спрямована на подальший розвиток політики відкритості, прозорості та зміцнення партнерських стосунків із платниками податків і громадськістю, а значна кількість громадян, які звертаються до податківців письмово, під час особистих прийомів чи беруть участь семінарах, або інших заходах, свідчить, що стосунки працівників ДПС області та громадян ґрунтуються на принципах довіри та взаєморозуміння, що, в свою чергу, призводить до зменшення випадків ухилень від сплати податків деяких СПД, неправомірних дій керівників окремих підприємств та сприяє контрольно-перевірочній роботі в цілому.

Також перед присутніми на семінарі виступили заступник начальника відділу контролю за розрахунковими операціями управління податкового контролю юридичних осіб Луканюк Володимир Михайлович, а також начальник Регіонального управління департаменту САТ ДПА України в Івано¬-Франківській області Селепій Світлана Іванівна з інформацією про порядок застосування РРО та КОРО, відповідальність за його порушення, ліцензування та дотримання податкового законодавства при роздрібній торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами. Розглянуто проблемні питання, які виникають у СПД при здійснені господарської діяльності та шляхи вирішення таких питань, основні порушення, які допускаються суб’єктами господарювання при здійснені розрахунків з споживачами за готівку при роздрібній торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами, а також штрафні санкції за такі порушення.

Працівник управління інформатизації процесів оподаткування Куцій Богдан Іванович провів тренінг щодо подання Звіту про використання реєстраторів розрахункових операцій та книг обліку розрахункових операцій (розрахункових книжок) в електронному вигляді, а ГДПІ відділу масово-роз’яснювальної роботи та звернень громадян Нащочин Олександр Анатолійович поінформував усіх присутніх про порядок оскарження рішень ДПІ, надання інформаційних послуг органами ДПС та роботу Приймальні громадян ДПА в Івано-Франківській області. З інформацією про про Єдину базу податкових знань виступив начальник відділу масово-роз’яснювальної роботи та звернень громадян Королик Михайло Васильович.

На закінчення семінару виступаючі відповіли на численні запитання присутніх.

Обговорити на форумі