друкувати


Олександр Сич презентував "Український націоналізм" Степана Ленкавського

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-04-23 11:25:27
22 квітня 2010 року в селі Загвіздя Тисменицького району заступник голови ВО "Свобода" Олександр Сич провів презентацію третього тому книги "Український націоналізм" Степана Ленкавського.

Саме у цьому селі, біля Івано-Франківська, ідеолог ОУН провів значну частину свого життя. Тому зустріч у Загвіздянській школі викликала чималий інтерес. Серед присутніх були педагоги і учні-старшокласники, представники церкви та сільської громади, повідомляє прес-служба Івано-Франківської обласної організації ВО "Свобода".

Розповідь про життєвий шлях Степана Ленкавського Олександр Сич ілюстрував за допомогою нещодавно виданої "Свободою" збірки світлин. Особливу увагу дослідник звернув на період перебування співзасновника ОУН у селі Загвіздя.

На цей час при школі створюється музей Степана Ленкавського, якому упорядник передав третій том видання праць їхнього відомого односельчанина, а також кілька збірок його життєвих світлин.

Загалом Олександр Сич працював над виходом цієї книги понад сім років. Для цього досліднику творчості Степана Ленкавського довелось чимало часу провести в архівах у Німеччині та США. Загалом творчий доробок провідника ОУН науковець вивчає вже близько 12 років.

На завершення Олександр Сич зазначив: "Якщо б Степан Ленкавський написав лише один "Декалог українського націоналіста", цього вже було б достатньо, щоб його ім'я увійшло до історії України. Насправді ж наукові праці головного ідеолога ОУН становлять понад 1800 сторінок. І це лише те, що досі вдалось знайти у закордонних архівах. Тому тут, де Степан Ленкавський провів кращі роки свого життя, обов’язок кожного знати про його непересічну постать та гідно вшановувати одного з основних ідеологів українського націоналізму".

Обговорити на форумі