друкувати


Сьогодні – День Землі

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-04-22 02:55:07
Сьогодні, 22 квітня, відзначаємо Міжнародний День Землі. Це свято покликане об’єднати людей планети у справі захисту навколишнього середовища, нагадати про те, що планета, яка дарувала нам життя, унікальна й має потребу в турботі і захисті. Адже проблеми довкілля не мають територіальних кордонів та мовних бар’єрів. День Землі щорічно відзначається в 147 країнах світу.

22 квітня в різних країнах за традицією звучить Дзвін Миру, закликаючи людей Землі відчути всепланетну спільність і докласти зусиль для захисту миру на планеті й збереження краси нашого спільного дому. Дзвін Миру – символ спокою, мирного життя, дружби, братерства. І в той же час – це заклик до дії в ім'я збереження миру й життя на Землі. Перший Дзвін Миру був встановлений у штаб-квартирі ООН у Нью-Йорку в 1954 р. Він відлитий з монет, які пожертвували діти всіх континентів, і є символом глобальної солідарності людей Землі. У нього також вплавлені ордена й медалі, інші почесні відзнаки людей багатьох країн. Напис на Дзвоні говорить: "Хай буде спільний мир в усім світі". У Міжнародний День Землі екологи закликають до використання інноваційних, екологічно чистих й енергоефективних технологій не тільки увиробництві, а й у побуті, застосовувати місцеві відновлювані джерела енергії; забезпечити фінансові стимули для прискорення розвитку "зеленої енергетики".

У багатьох містах України на 22 квітня заплановані екологічні заходи: очищення акваторій малих рік і водойм, прибирання територій, проведення виставок на екологічну тематику тощо.

Довідково:

1) Засновником Дня Землі вважається Джон Стерлінг Мортон, який запропонував у 1872 році призначити щорічний день, присвячений озелененню навколишньої території. Пропозиція була схвалена й одержала широку підтримку жителів штату. У 1882 році День Дерева був оголошений урядом Небраска офіційним святом штату, дата його припадала на 22 квітня. Через 100 років у 1970 році День Дерева був перейменований у День Землі і став відзначатися по всій території США. Міжнародним свято було оголошено в 1990 році. У цей день кожен мешканець планети може зробити свій внесок у справу захисту навколишнього середовища: очистити від сміття прилеглі території, висадити хоча б одне дерево, відмовитися хоча б у цей день від використання автомобіля. Найбільш масово День Землі відзначають у США, де передусім ототожнюють це свято з днем охорони навколишнього середовища: оголошують різноманітні природоохоронні акції, реалізовують заходи з охорони довкілля та збереження природних ресурсів.

2) В Україні кожної третьої суботи квітня відзначаємо День довкілля. Традиційно в цей день екологи організовують природоохоронні акції. 17 квітня 2010 року Державною екологічною інспекцією в Івано-Франківській області в рамках "Дня Довкілля-2010" виконано роботи по створенню нового лісового насадження: в Краснянському лісництві ДП "Осмолодське лісове господарство" посаджено яблуневий сад та дубову алею: на загальній площі 1,1 га. А також відділом екологічного контролю та радіаційної безпеки на митниці здійснено упорядкування та прибирання від сміття територій розташування митних постів загальною площею 0,6га.

Крім того, 5 червня святкуємо всесвітній день навколишнього середовища – професійне свято екологів.

Автор: Головне управління правової роботи та внутрішньої політики Івано-Франківської ОДА
Обговорити на форумі