друкувати


Головний біль Януковича через тушки

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-04-22 12:48:05
Більшість українських аналітиків погоджуються, що рішення президента Віктора Януковича змінити спосіб формування владних коаліцій, незважаючи на останнє рішення Конституційного Суду, є неконституційним. Але як ці зміни фактично впливатимуть на роботу уряду? Чи зроблять вони уряд більш або менш стабільним? Чи збільшать вони або зменшать перспективи реформ? Чи збільшать або зменшать корупцію в уряді?

Уявіть, що ви – один з депутатів-перебіжчиків. Ви щойно зрадили партію, яка провела вас до Верховної Ради. Ви приєдналися до Коаліції за стабільність і реформи з однієї з трьох причин. Найменш імовірною причиною є те, що ви дійсно вірите в Януковича.

Імовірніше, що ви розраховуєте, приєднавшись до коаліції, відтягнути нові вибори – які, як ви підозрюєте, ваша партія може програти – і так продовжити своє перебування в Раді. Найбільш імовірною причиною є те, що Партія регіонів запропонувала вам матеріальні стимули, щоб перейти на інший бік. Або певне поєднання всіх трьох.

Якою буде ваша ймовірна поведінка протягом цих двох років до виборів Ради, запланованих на 2012-й?

Пам’ятайте: ваше першочергове завдання – переобрання, оскільки це гарантує вам доступ до годівниці. Ідеали прекрасні і добрі, і одноразова виплата від донецьких донів може допомогти вам купити той "Мерседес", але все це блідне порівняно з матеріальним добробутом, який дає статус депутата.

Чи партія, яку ви щойно зрадили, внесе вас до свого списку 2012 року?

Малоймовірно. Чи внесе вас до свого списку Партія регіонів?

Це можливо, але так само не надто ймовірно. Урешті-решт, Партія регіонів має власні кадри, які заслуговують на винагороду за лояльну службу. Окрім того, чи дійсно захоче Партія регіонів, яка надає таке велике значення беззаперечній лояльності, винагородити ренегата? Якщо ви зрадили одну партію – власну, що може гарантувати, що ви не зрадите Партію регіонів колись у майбутньому?

Звичайно, якщо ви – відомий політик, як, наприклад, Тарас Чорновіл, Партія регіонів може й була б готова спробувати поставити на вас. Але якщо ви лише непомітний член Блоку Юлії Тимошенко або "Нашої України", чому ви маєте бути потрібні Партії регіонів?

Це означає, що коли кількість перебіжчиків зростає, знижується відсоток тушок, яких, імовірно, візьмуть до себе та винагородять у Партії регіонів на виборах 2012 року.

До речі, "тушки" – на парламентському сленгу це означає окремого депутата; але спочатку слово означало труп невеликої тварини.

Отже, збільшення кількості тушок, зі свого боку, означає, що ті з них, хто, врешті-решт, усвідомить, що пролітає на наступних виборах, стануть надзвичайно ненадійними прихильниками політичних ініціатив Януковича.

Зрадивши власні партії і проігноровані Партією регіонів, ці пересічні перебіжчики зможуть збільшити свої шанси на обрання, лише проектуючи власний незалежний образ. Вони не матимуть жодного вибору, окрім як стверджувати, що долучилися до коаліції, жертвуючи власною кар’єрою на благо країни, і що тепер, коли вони бачать, що уряд Януковича не дбає про інтереси народу, не мають жодного вибору, хіба захищати народ – що б не сталося.

То чи стане стабільнішим уряд від додавання до коаліції більшої кількості тушок? Відповідь – ні, не в середньостроковій чи довгостроковій перспективі.

Але здатність уряду впроваджувати радикальні реформи так само зменшиться з тушками. Уряд Януковича має бути зацікавлений, щоб якомога більше перебіжчиків голосували за будь-які плани реформ, які він запропонує. Це дозволить уряду стверджувати, що реформи підтримували всі депутати і що відповідальність за всі страждання слід поширити на всі партії, її не слід покладати лише на Партію регіонів.

А тепер уявіть ще раз, що ви – один з депутатів-перебіжчиків. За таких обставин ви голосуватимете за реформи? Якщо ви один з небагатьох, кого, ймовірно, включать до списку Партії регіонів 2012 року, то цілком можливо, що так. Але якщо ви лише один з додаткових перебіжчиків, які потрапили в пастку на нічийній землі між партією, яку покинули ви, і партією, яка кидає вас, то дуже ймовірно, що ні. Врешті-решт, ви не лише хочете стверджувати, що незалежні у своїх рішеннях, але також хочете нести якомога менше відповідальності за непопулярну політику.

Ваше небажання голосувати за непопулярні заходи тільки посилює значення в межах владної коаліції Комуністичної партії, що має радикально антиреформаторську позицію. Янукович зможе обійти комуністів з флангу, якщо він матиме досить тушок, щоб переважити їхні голоси. Але – і це його дилема – що більше тушок він має, то менш імовірно, що вони знайдуть місце собі у списку Партії регіонів 2012 року, і то менш імовірна підтримка з їхнього боку! Це означає, що зі зростанням чисельності тушок вплив комуністів, мабуть, зросте, а не знизиться.

То чи будуть імовірнішими реформи з більшою кількістю тушок? Знову ж, відповідь – ні.

На третє питання – щодо ймовірності чеснішого уряду – відповісти найлегше. З одного боку, сама поява тушок у коаліції підтверджує всюдисущість корупції. З іншого, з огляду на свою некерованість і простоту, тушок можна зробити чуйними до пріоритетів Януковича лише в один спосіб. Оскільки їх не можуть чи не хочуть винагородити місцем у списку Партії регіонів 2012 року, то їх можна буде схилити на свій бік значними – насправді дуже значними – матеріальними стимулами.

Якщо вас просять відмовитися від кар’єри в Раді, то ви, звісно, запросите високу ціну. Якщо "Мерседес" був ціною переходу на бік коаліції, скільки ви вимагатиме за покору, підтримку уряду і руйнування власної кар’єри? Багато.

Найбільшою іронією долі з тушками є те, що хоча й вони уможливили для Януковича формування уряду, але також унеможливлять йому роботу. Тушки можуть перетворитися на справжній головний біль для Януковича.

Автор: Олександр МОТИЛЬ
KyivPost, April 15 2010
Джерело: Західна аналітична група
Обговорити на форумі