друкувати


Лемківська громада Прикарпаття вирішила спорудити традиційний дерев’яний храм

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-04-21 04:29:43
Лемківська громада Прикарпаття вирішила спорудити цього року в обласному центрі дерев’яний храм у традиційному лемківському стилі. Це найкращий спосіб відзначити 65-ліття масової депортації лемків (і, звичайно, не тільки лемків) з рідних земель.

Варто нагадати, що тоді, в 1945 році, ще задовго до закінчення воєнних дій, на території Лемківщини, Надсяння, Любачівщини, Підляшшя розгорнулась масштабна акція масового насильницького переселення в Радянську Україну. Чим далі, тим жорсткіше діяла влада, бачачи опір народу. Часто військові оточували село і давали людям лише дві години, щоб зібрати найнеобхідніше. А потім за депортованими зачинилась "залізна завіса". Хоча в незалежній Україні і з’явилась можливість поїхати в Польщу та бодай побачити рідну землю, але повернення на батьківщину і сьогодні є неможливим.

Тому залишається пам’ять. Пам’ять про жорстоку депортацію, яка роз’єднала родини, зламала долі, обезлюднила край. (Наступна хвиля депортації, так звана "операція "Вісла", розсіяла по півночі й заході Польщі всіх, хто ще залишився). Пам’ять про свою культуру, історію, свій рід. Про гори і долини, мальовничі села, студені потоки, рідну хату, струнку церкву.

Власне майбутня церква і покликана стати такою даниною пам’яті. Лемківський храм також стане храмом єдності. Так історично склалося, що лемки сьогодні належать до різних конфесій. Але до храму будуть приходити і православні, і греко-католики. Ще одне "завдання" майбутнього храму — репрезентувати в обласному центрі лемківську культуру. Адже церква Святих Кирила і Методія спроектована за зразком традиційних лемківських храмів, а вони дещо відмінні від дерев’яної архітектури Прикарпаття. Тому новий храм збагатить архітектурний ансамбль Івано-Франківська, а лемкам, які, звичайно, стануть його парафіянами, буде насправді рідним.

Ідея спорудження церкви у лемківському стилі — то не тільки ідея. Уже готовий проект, який розробила проектно-архітектурна фірма "Пилипів". Вже відоме місце, де виросте храм — це скверик біля Народного дому "Княгинин" (Галицька вул., 38-а). Декілька лемківських родин навіть пожертвували свої кошти на святу справу. Прийшла весна, час будувати.

Можливо, і ви хочете прилучитися до доброго діла, прагнете, щоб і ваша лепта була у новому храмі Св. Кирила і Методія? Отож повідомляємо, що можна особисто передати свою пожертву касирові з комітету спорудження храму або перерахувати кошти на поданий нижче рахунок.

Щоб передати пожертву особисто, треба в Івано-Франківську прийти до каплиці Святого Юрія-Побідоносця, що у парку воїнів-інтернаціоналістів (колишній піонерський парк) поруч з однойменною вулицею. Там кожної третьої неділі місяця о 12 годині лемки збираються на Службу Божу, яку відправляє отець Анатолій Дуда.

Всі запитання можна з’ясувати за телефоном 067-351-12-11.

Реквізити для зарахування коштів на побудову лемківського храму Святих апостолів Кирила і Методія Української Греко-Католицької Церкви в Івано-Франківську:
отримувач коштів — релігійна громада Святих апостолів Кирила і Методія УГКЦ м. Івано-Франківськ, код 36733646, поточний рахунок — 2600330101480;
банк — філія Івано-Франківського обласного управління ВАТ "Державний ощадний банк України", МФО — 336503.
Призначення платежу: благодійна допомога для будівництва храму Святих апостолів Кирила і Методія.

Автор: Анна КИРПАН, газета "Галичина"
Обговорити на форумі