друкувати


Лукашенко дав притулок Бакієву. Росію це не особливо турбує

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-04-21 09:41:33
Аляксандр Лукашенка, виступаючи зі зверненням до парламенту, заявив, що цього тижня до Мінська за його доручення були доставлені Курбанбек Бакієв та його родина - всього чотири людини, які перебувають у складному психологічному та фізичному стані і зараз з ними працюють білоруські лікарі.

"У понеділок я доручив відповідним службам, щоб організували переправлення Бакієва до Мінська. Він про це сам просив і не один раз. І хоча тут у нас був закритий аеропорт, це ваші, кажу, проблеми, ви військові люди. Щоб Бакієв був у Мінську. Вночі в понеділок він прибув до Мінська. Він та його сім'я зараз перебувають під захистом нашої держави і особисто президента ".

За словами пана Лукашенка, він вважає Бакієва президентом дружньої держави і не буде проти коли, той, перебуваючи в Білорусі, братиме участь в політичних подіях Киргизстану.

Новина про приїзд Курманбека Бакієва не стала особливо неочікуваною, адже ще минулої суботи вже було повідомлення, що колишній лідер Киргиз стану начебто вилетів до Білорусі. Про запрошення Бакієва до Мінська два рази говорив сам Аляксандр Лукашенка, який дуже співчутливо поставився до біди колишнього президента Киргизстану та його родини, назвав події у Бішкеку переворотом та звинуватив у іграх довкола них Росію і США.

Тимчасовий уряд Киргизстану раніше висловлював занепокоєння бажанням офіційного Мінська надати притулок пану Бакієву, заявивши, що це погіршить двосторонні відносини. Але пан Лукашенка відповів, що не переймається такими погрозами, що Бішкек не має важелів впливу на Білорусь.

Мінський політолог Аляксандр Класковський вважає таку позицію непродуманою: "Підтекст тут такий: ну, що може нам зробити маленький і бідний Киргизстан. Але є міжнародне право, є договори про екстрадицію людей, звинувачених у державних злочинах. По-друге, це буде повний розвал СНД, Договору про колективну безпеку... Це в будь-якому випадку буде ускладнювати відносини не тільки з Бішкеком, але й з Москвою".

На думку політолога Класковського, заяви та поведінка пана Лукашенки щодо подій у Киргизстані може трактуватися як втручання у справи цієї країни, провокування там подальшого протистояння.

Пан Класковський вважає, що фактичний виступ Лукашенки на боці Бакієва - це не тільки прояв так званої "солідарності диктаторів", а й реакція Мінська на поведінку Москви, яка підтримала не колишнього президента Бакієва, а організаторів перевороту: "Я думаю, що білоруський правитель, у якого зараз напружені відносини з Москвою, непрості відносини з Вашингтоном, так чи інакше в думках проектує різні варіанти на себе, - ось звідси така емоційна реакція на ці події".

Пан Лукашенка дійсно близько до серця сприйняв події довкола Бакієва, він кілька разів повторив, що не допустить у Білорусі повторення киргизького варіанту.

"Сьогодні вранці я подивився огляди газет: "Лукашенко робить такі заяви, тому що боїться". Кого? Кого боятися? Всякий не потріб, який сьогодні заробляє на Заході, де їм кинуть яку копійчину, і в той же час не нехтують абсолютно іншу політику проводити, заробляючи в Росії. Так ми знаємо, скільки отримують, хто дає, хто привозить".

Аляксандр Лукашенка має багато претензій до Москви, і через її нову прагматичну позицію щодо співпраці з Мінськом, і через визнання Кремлем тимчасового уряду Киргизстану.

Московський фахівець у галузі міжнародних відносин Кирило Коктиш вважає, що Росію не буде особливо турбувати те, що Бакієв знайшов притулок у Білорусі, Москву буде турбувати, якщо Мінськ разом з Бакієвим почне грати в якусь киргизьку карту, підтримувати повернення того до влади в Бішкеку: "Це вже стоїть на межі втручання у внутрішні справи, і це вже може ускладнити ситуацію в регіоні, який є ключовим і для Росії, і для США. Ні Росії, ні США не потрібна нестабільність у цьому регіоні. Прагнути зробити свою гру на тому, щоб ускладнити життя Москві і Вашингтону в середньоазіатському регіоні, - це досить ризиковано. Така гра може викликати відповідну реакцію з Москви і Вашингтона, і така реакція може бути консолідованою".

Тим часом керівник апарату нового уряду Киргизстану Едзіль Байсалов заявив, що після завершення розслідування кривавих подій у Бішкеку нова киргизька влада вимагатиме видачі Бакієва для притягнення його до відповідальності.

Автор: Валерій БОЯНІВСЬКИЙ, Бі-Бі-Сі
Обговорити на форумі