друкувати


C.Тігіпко розповів про вихід держави з кризи

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-04-21 09:04:42
У проекті бюджету на 2010 рік валютний курс закладений на рівні 8 гривень за долар. Про це заявив віце-прем'єр Сергій Тігіпко в ефірі одного з українських телеканалів.

"Ми заклали абсолютно реалістичний курс 8", - сказав він, повідомляє ТСН.

"Ми ніде не намагалися гратися... Зростання ВВП 3,7 закладено. Ми бачимо, що буде більше, але ми все одно залишаємо консервативний варіант. Краще після цього будемо мати додаткові надходження і зможемо ті ж соціальні стандарти ще підвищити", - вважає Тігіпко.

"Перший квартал ми закінчили зі зростанням ВВП 5%. Більше 10% зростає промислове виробництво. Останній місяць, за березень до лютого, ми отримали зростання 6,8% ВВП. Ми бачимо, що економіка починає потихеньку зростати", - зазначив віце-прем'єр.

Коментуючи питання дефіциту бюджету, він заявив: "6% дефіцит бюджету. Його потрібно профінансувати. 6% - це, приблизно, 60 мільярдів гривень. Це, приблизно, 8-9 мільярдів доларів. Такі цифри ми не зможемо взяти тільки за рахунок боргів держави".

"Вийти зараз на ринок - ми можемо залучити 3 мільярди максимум. На внутрішньому ринку запозичати, щоб профінансувати такий дефіцит бюджету, - це означає забирати ресурс від реального сектору економіки", - сказав Тігіпко.

"Такий великий дефіцит бюджету нам потрібно профінансувати за рахунок дешевих грошей", - наголосив він.

Віце-прем'єр також вважає, що має бути підвищений акциз на тютюнові та горілчані вироби.

"За рахунок чого ми можемо ще наповнити бюджет, якщо не за рахунок вина, горілки і тютюну", - зазначив Тігіпко.

Крім того, він наголосив, що 2011 рік "буде набагато легшим".

"Ми попробуємо скласти такі умови, щоб 2011 вже мати таке стале економічне зростання, і під кінець 2011 ми практично вийдемо на ті показники, які ми мали до кризи", - сказав віце-прем'єр.

Обговорити на форумі