друкувати


Чи "цвістиме" в Івано-Франківську "Первоцвіт"

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-04-20 06:47:58
Івано-Франківські квіткарі стали заручниками чвар забудовників і чиновників.

Торговий кооператив "Первоцвіт", що об’єднує торгівців квітами вже багато років перебуває у митарствах за власне місце під сонцем. Колись квіткарів попросили полишити "насиджені" місця і перебратись на нову територію в центрі міста, яка, втім, як виявилось, на той час вже була віддана одній з комерційних фірм під забудову. За 5 років суперечок і протестів, в тому числі із залученням Секретаріату Президента, міськвиконкому, архітекторів тощо квіткарям нарешті були надані всі дозволи,

Зокрема, у вересні 2008 року було прийнято рішення міської ради про виділення ділянки під забудову, на початку грудня 2009 року – дозвіл на початок будівництва. "Я зважила папку з усіма нашими документами, – розповідає "Експресу" голова кооперативу Олена Сазанкова, – вона важить 7 кілограмів". Було знайдено забудовника, проте у справу втрутився начальник відділу охорони культурної спадщини Івано-Франківського міськвиконкому Ігор Панчишин, який звернувся зі скаргою на дії чиновників, що видавали дозволи.

Як виявилось територія, відведена під забудову кооперативу, є охоронною зоною, оскільки прилягає до пам’ятника архітектури 18 століття – колишньої польської колегіати, а нині художнього музею. "Пан Панчишин спотворив суть справ, – прокоментував директор фірми-забудовника Віктор Рудницький, – у своїй скарзі він у 4 рази збільшив розмір ділянки".

В зворотньому переконаний сам І.Панчишин. "Є документи про межі охоронних зон, – зазначив він, – Зокрема у 1998 році було рішення міської ради про заповідні зони, на яких діє інший режим отримання дозволів. В свою чергу ще в 1985 році межі охоронної зони затверджені Держбудом. До цих територій і входить виділена ділянка, щоправда коли чиновник міськвиконкому Андрій Давидюк давав дозвіл на забудову, він самовільно зменшив площу охоронної зони, хоча не мав такого права, як і права на затвердження".

Наразі забудовник та квіткарі звернулися за розтлумаченням до прокуратури, яка вочевидь і має розібратись, хто правий, а хто винний. Квіти поки що продають на вказаній території майже стихійно.

Автор: Сергій БІЛИЙ
Обговорити на форумі