друкувати


В.Борейчук: Табачник нав’язує українським дітям сфальшовану історію

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-04-20 04:53:20
Українські націоналісти засуджують рішення міністра освіти Табачника провести "єдиний урок пам’яті, присвячений 65-й річниці з дня Перемоги у ВВВ" у всіх навчальних закладах України і Росії.

"Говорити про ІІ Другу світову війну потрібно, але правду, а не повертати в українську освіту викривлене імперськими істориками трактування подій", – каже заступник голови Конгресу Українських Націоналістів Володимир Борейчук, повідомляє прес-служба КУН.

"Про яку об’єктивність може йти мова, якщо в методичних рекомендаціях Табачника щодо проведення "єдиного уроку пам’яті" використано радянські історичні штампи про "Велику Перемогу радянського народу над нацистською Німеччиною". Але жодного слова не сказано про роль Сталіна у розв’язанні тієї війни, співпрацю Радянського Союзу із Третім Рейхом, про серйозні прорахунки радянського керівництва, які призвели до мільйонних невиправданих втрат радянських воїнів, "заградзагони" НКВС, про героїчну національно-визвольну боротьбу українців проти двох тоталітарних режимів ХХ століття: нацистського і комуністичного", – наголошує Володимир Борейчук.

На його думку, українським учням варто також розповісти про масові депортації українців та кримських татар під час та по завершенню війни до Сибіру, Казахстану та інших віддалених територій СРСР. А російські вчителі мали б нагадати про "славні сторінки" депортації чеченців, інгушів, калмиків та інших народів Російської Федерації, та визначну роль в історії "Вєлікой Отєчєствєнной Войни" російського генерала Власова, який з мільйонною російською армією воював на боці Гітлера.

"Єдиною силою, яка героїчно боролася за незалежну українську державу проти сталінського та гітлерівського режимів була Українська Повстанська Армія і саме на цьому необхідно робити наголос під час "єдиного уроку пам’яті", – зауважив Володимир Борейчук. – Водночас ми шануємо і визнаємо величезний внесок українців, які воювали в лавах радянської армії проти фашизму".

Володимир Борейчук переконаний, що "нав’язування Табачником брехливої, сфальшованої історії українським дітям є злочином проти майбутнього Української держави". "Адже сьогодні світова спільнота вже прирівняла сталінський комуністичний режим до нацизму і закликала до міжнародного осуду цих режимів".

Обговорити на форумі