друкувати


83 прикарпатські школи змагатимуться за сто тисяч гривень

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-04-20 03:22:30
Саме в таку суму оцінено головний приз нового інтелектуального турніру під назвою "Знай наше", засновником якого наприкінці зими виступив лідер громадської організації "Спільна праця" Микола Палійчук.

Перебуваючи ще на посаді голови обласної державної адміністрації він спільно з головою обласної ради Ігорем Олійником висунув ідею популяризувати зовнішнє незалежне оцінювання серед прикарпатських школярів шляхом надання грошових та інших цінних призів. Окрім вищезгаданих осіб до організації турніру долучився й директор Івано-Франківського регіонального центру оцінювання якості знань Богдан Томенчук.

Суть проекту полягатиме в тому, що учням запропонують скласти пробні тести після попереднього об’єднання в команди та реєстрації на офіційному сайті Івано-Франківського регіонального центру оцінювання якості освіти. Турнір проходитиме в три етапи: спочатку змагатимуться знавців історії України, далі знавців історії Прикарпаття, а завершатимуть змагання знавців української мови та літератури.

Засновники сподіваються, що даний турнір допоможе вирішити такі завдання як виявлення та надання допомоги обдарованим учням в інформатизації процесу навчання, формування у дітей вміння та навиків працювати в команді, акцентуватиме увагу молоді на вивченні рідної мови, історії краю і допоможе також прокласти гідний шлях до успішного проходження незалежного оцінювання, що відбуватиметься влітку.

Як повідомив один із засновників турніру Микола Палійчук результатами реєстрації на турнір він залишився задоволений. Тож уже зараз розмірковує над тим, в якому форматі проходитиме турнір у наступному році. "Для участі в турнірі цього року зареєструвалось 83 команди. Для мене, особисто, це дуже втішний результат. Адже коли ми тільки починали турнір (враховуючи, що це перший подібний проект не тільки на Прикарпатті, але й в Україні) та радились з Богданом Томенчуком, то орієнтувалися десь на те, що в ньому братимуть участь близько 50 команд. Тож враховуючи, що це не індивідуальні, а командні змагання у яких міським школам потрібно було виставити команду із 20, а сільським із – 10 чоловік, то 83 команди це дуже хороший результат". До речі, географія учасників турніру охоплює всю область. У турнірі братимуть участь команди із усіх районів та міст Прикарпаття. Активніше у турнірі реєструвались команди, що представляють міста Івано-Франківщини, вони становлять у процентному співвідношенні 70% і лише 30% припадає на команди із сільської місцевості. На таке співвідношення швидше за все вплинув показник комп’ютеризації шкіл. Адже ні для кого не секрет, що школи у містах є більш комп’ютеризованими, аніж навчальні заклади у селах. Оскільки турнір проходитиме за допомогою інтернет-технологій, то наявність у школі кількох комп’ютерів з підключенням до всесвітньої мережі є по суті однією з ключових умов виконання якої є необхідним для участі в турнірі.

Перший конкурс за словами Миколи Палійчука відбудеться уже до кінця квітня. А щоб усі команди були в рівних умовах точну дату назвуть лише за два дні до початку конкурсу. Другий іспит відбудеться в середині травня і завершальний третій – в останній декаді травня. А вже 30 травня Микола Палійчук та Богдан Томенчук особисто приїдуть у школу команда якої стане переможцем турніру та вручать чек на сто тисяч гривень. Також цього дня найкращі в індивідуальному заліку отримають ноутбуки.

Автор: Ігор МАРКОВСЬКИЙ
Обговорити на форумі