друкувати


10 хибних трактувань Біблії

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-04-20 03:11:31
Важко говорити на тему Біблії, не вступивши у дискусію, котра швидко переростає у дебати. Проте історично склалося, що при читанні й перекладі Біблії виникли деякі упущення або просто помилки перекладу, які так і закріпились. Десяток основних хибних трактувань Священного Писання представляє listverse.com.

- Фруктом, що піднесла Єва Адамові, не обов’язково було саме яблуко. Адже словом "плід" у часи написання Біблії на Близькому Сході називали усі фрукти, ще й горіхи. Ми звикли вважати цей плід з райського саду яблуком, хоча достеменно встановити це навряд чи можливо.

- Змій, що підбив Єву зірвати плід пізнання з дерева, не був втіленням Сатани. Про нього лиш сказано, що це була найхитріша істота "серед усіх істот, що населяли землю". Ім’я Люцифера згадується пізніше у латинському перекладі текстів від пророка Ісаї.

- Усі ми звикли думати, що Ной взяв кожного виду тварин по парі. І це, виявляться, хибне твердження! "Чистих" (мабуть, більш правильно сказати кошерних) тварин було взято групами по 7, а "нечистих" по – 2. Згідно з давньоєврейським законом про "чисту" їжу, більшість тварин перебували у групах по 7.

- Взагалі-то у Біблії не існує 10 окремих заповідей – їх 14. Католики перші три позиції об’єднали в одну заповідь, протестанти ж об’єднали дві останні. До того ж, є ще 10 "Ритуальних заповідей", або Ритуальний Декалог, який містить заборони на кшталт "Не готуй дитину у молоці матері". Останнє трактується як заборона Торою готувати будь-які страви, де змішані м’ясо та молоко.

- Багато хто звик відносити термін "непорочне зачаття" до народження Ісуса. Трактують це так: Син Божий був народжений не в гріху. Однак насправді "термін непорочне" зачаття стосується його матері – Марії. В тексті від Луки йдеться, що Марія була народжена без первородного гріха, який решта людей успадкували від Адама і Єви. За задумом Творця, саме Марія була наділена благодаттю.

- На Різдво християни співають пісню, у якій згадуються три царі, котрі прийшли привітати народження Сина Господнього. Однак насправді у Біблії не йдеться про трьох царів. Єдиний зв'язок із числом "три" має кількість дарів, котрі вони піднесли Ісусові.

- Ніде у Священному Писанні прямо не сказано, що Магдалина була повією. Про неї згадується єдина річ – те, що вона була одержима сімома демонами.

- Всупереч поширеній думці, блудний син не означає "такий, що блукав світами". У цьому фрагменті тексту "блудний" – це той, що заблукав у духовному розумінні, чинив багато гріхів.

- Вважається, що імператор Костянтин відіграв серйозну роль у становленні канону Нового Заповіту на соборі в Нікеї у 325 році. Однак Костянтин, визнаний святим рівноапостольним, лише зібрав собор – сам він не мав голосу, був лише спостерігачем.

- Багато хто вважає, що за кількатисячну історію християнства текст Біблії зазнавав неодноразових змін. Проте єдині зміни, що торкнулися Священного Писання, це помилки перекладу (як із верблюдом і вушком голки), деякі пропущені слова і орфографічні помилки. Свідомо текстів Біблії ніхто не змінював.

Джерело: Перша рейтингова система
Обговорити на форумі