друкувати


Кабмін пропонує збільшити ставку податку на рекламу

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-04-20 01:18:20
Кабмін пропонує збільшити ставку податку на рекламу з 0,5% до 2,5-3% і ввести додаткові коефіцієнти, що підвищують: для реклами на телебаченні – 7, в друкарській пресі – 5 і для зовнішньої реклами – 2.

Про це йдеться в проекті змін до декрету Кабінету міністрів "Про місцеві податки і збори", який може бути прийнятий найближчим часом, повідомляє ТСН.

У разі схвалення цієї пропозиції рекламний ринок чекає глобальне підвищення цін. Додаткові витрати виробники можуть перекласти на споживачів, відзначають експерти.

Крім того, Кабмін має намір розширити список видів реклами, які підлягають оподаткуванню. Крім розміщення і установки реклами, оподатковуватиметься "публікація будь-яким способом інформації про ім'я (найменуванні) спонсора, товарного знаку і послуг спонсора".

На думку учасників ринку, підвищення податків украй негативно відіб'ється на галузі. "У разі ухвалення документа податок на ТБ-рекламу виросте до 21%, в пресі – до 15%. При прогнозі зростання ТБ-ринку на 10% таке збільшення податків зведе нанівець навіть невелику прибутковість крупних каналів", - упевнена виконавчий директор Індустріального телевізійного комітету Катерина Котенко. За її словами, канали будуть вимушені скорочувати основні статті витрат: зарплати, штат і засоби на виробництво власного програмного продукту.

"Ми просто повернемося до 2003 року, коли в ефірі був тільки російський продукт", - вважає виконавчий директор Незалежної асоціації телерадіомовців (представляє інтереси регіональних теле- і радіокомпаній) Катерина Мясникова.

Збільшення податкового тягаря виявиться не менш хворобливим і для регіональних ЗМІ. "Тільки за останні півроку через фінансові збитки 12 регіональних радіо- і 7 телеканалів було вимушено продати свої потужності і стати частиною загальнонаціональних мереж. Збільшення податку стане для багатьох з них фатальним", - підкреслює Мясникова.

У сегменті преси від підвищення податків постраждають ті видання, структура доходів яких більше залежить від реклами, ніж від продажів тиражу, говорить гендиректор Української асоціації видавців друкарської преси Олексій Погорєлов. "Раніше були окремі види спонсорства, які не піддавалися оподаткуванню, але тепер під податок потрапляє все", - додає юрист асоціації Олександр Дьяченко.

Різке збільшення податків кінець кінцем ударить по споживачах, відзначають учасники ринку. "Компанії-рекламодавці, які платять податок на рекламу, не відмовлятимуться від прибутку добровільно", - вважає Котенко.

"Рекламодавці поступово підвищуватимуть ціни на свою продукцію, і споживачам доведеться платити за все більше", - заявляє партнер, що управляє, сейлз-хауса Сфера ТБ Ігор Остраков. "Цього року рекламні бюджети вже затверджені, тому у разі підвищення податків ми зможемо понизити рекламну активність. Але не виключено, що вже наступного року ціни доведеться підняти", - говорить директор по маркетингу компанії Юнимилк-Україна Максим Кучко.

Раніше повідомлялося, що уряд разом з проектом держбюджету на 2010 рік подасть до Верховної ради законопроект про введення так званого податку на розкіш.

Зокрема, податок на нерухомість складе не менше 20 гривень за квадратний метр і буде сплачуватися при будівництві або покупці житла площею понад 300 кв. м.

Рівень ставки акцизу на коньяк планується збільшити в 2010 році на 21,4% - з 14 гривень за літр до 17 гривень за літр, а з 2011 року - до 34 гривень за літр.

Обговорити на форумі