друкувати


Найбільші банки України відновлюються після кризи

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-04-20 10:25:36
Найбільші банки України відновлюються після кризи, і більшість з них знову стають прибутковими за рахунок отримання відсоткових прибутків. Банкіри не бачать причин для погіршення показників, і готуються до активного кредитування з другої половини року.

Дані про діяльність 14 найбільших банків за I квартал свідчать, що криза в більшості цих установ завершилася. Збитки за три місяці показали лише УкрСіббанк (716,93 млн грн), Промінвестбанк (151,53 млн грн), "Фінанси та Кредит" (22,88 млн грн) і "Форум" (267,51 млн грн), тоді як інші зуміли отримати прибуток, повідомляє ТСН.

Основною статтею прибутків банків був процентний дохід за виданими раніше кредитами, а головними статтями витрат - сплата відсотків за депозитами та іншими залученими пасивами, а також відрахування в резерви. Активніше за інших резерви збільшували ВТБ Банк (на 1,52 млрд грн), Приватбанк (1,28 млрд грн) і УкрСіббанк (952 млн грн).

Такі фінансові показники дають можливість банкірам говорити, що вони починають виходити з фінансової кризи. Нагадаємо, ще місяць тому збитки банківської системи становили 1,37 млрд грн. При цьому більшість банків не почали активне кредитування, і їх портфелі зменшуються.

Банкіри сподіваються на поліпшення показників. "Втрати стали прогнозованими, і основні резерви вже сформовано", - підкреслив голова правління банку "Форум" Ярослав Колесник.

При цьому фінансисти очікують активізації кредитування. За їхніми словами, саме цього домагалися банки протягом останнього місяця планомірним зниженням на 1-2% своїх депозитних ставок. Зниження кредитних ставок, яке йтиме за зниженням депозитних, дозволить отримати позики тим компаніям, які через невисоку рентабельність бізнесу не могли собі дозволити їх минулого року.

"Драконівські кредити під 30-40% мало кому можна було дати, тому що більш висока рентабельність бізнесу не може бути законною", - сказав заступник голови правління одного з банків.

Банки насамперед готові кредитувати підприємства, які пережили кризу і сформували позитивну кредитну історію. За прогнозами банкірів, активне кредитування, у тому числі і фізичних осіб, почнеться тільки з другої половини року. За даними агентства "Простобанк Консалтінг", середні гривневі кредитні ставки на покупку нерухомості знизилися до 24,74% річних, автокредити - до 21,74%.

Обговорити на форумі