друкувати


Які фактори гальмують розвиток економіки України

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-04-20 08:57:15
Корупція у сфері інтелектуальної власності і недосконала система її захисту гальмують розвиток економіки України і відлякують інвесторів.

Такі висновки зробили експерти та законодавці, учасники круглого столу про захист інтелектуальних прав. Однак у Держдепартаменті інтелектуальної власності відносять Україну до світових лідерів у сфері її захисту, повідомляє ТСН.

Серед проблем цієї сфери адвокат Дмитро Гузій, який спеціалізується на захисті майнових прав на винаходи, торговельні марки і твори мистецтва, називає недосконалість законодавства - у якому механізми стягнення платні за реєстрацію права власності, на його думку, виписані краще, ніж захист цього права.

Раніше Комітет освіти і науки Верховної Ради оприлюднив висновки міжнародних експертів про те, що Україна за рівнем захисту інтелектуальної власності займає 114-е місце у світі.

Однак заступник голови Департаменту інтелектуальної власності Володимир Дмитришин це заперечує.

"В Україні - одна з найбільш ефективних у Європі систем захисту інтелектуального продукту. Причому створена фактично з нуля. Приклад - підготовка до "Євро-2012". У Мішеля Платіні немає ніяких претензій до нашої системи захисту інтелектуальних прав. Ми цілком здатні запобігти будь-які зловживання в цій сфері під час проведення чемпіонату", - говорить Дмитришин.

Тим часом в Україні щорічно порушується понад 200 кримінальних справ за злочини проти інтелектуальної власності, повідомляють в МВС. І це лише видима частина проблеми, переконаний голова Комітету освіти і науки Верховної Ради Володимир Полохало. Головною причиною її він вважає корупцію.

"Рахункова палата виявила розкрадання коштів у сфері оформлення прав інтелектуальної власності на суму 16 мільйонів. Тоді як весь обсяг зборів за її реєстрацію - 30 мільйонів. Розглядала такі факти і Генеральна прокуратура. Чому розглядаємо, але не реагуємо? Це означає, що державні органи, аж до прокуратури, інтегровані в систему корупції ", - зазначив Полохало.

Нагадаємо, раніше міжнародне рейтингове агентство Fitch поліпшило прогноз рейтингів України з "негативного" до "стабільного".

Як повідомлялося раніше, обсяг капітальних інвестицій у 2009 році в Україні склав 192,878 млрд гривень, що на 79,196 млн гривень менше, ніж у 2008 році, повідомляє Держкомстат.

Обговорити на форумі