друкувати


Як "підставляють" на дорозі

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-04-17 06:51:11
"Схема їх дій дуже проста, – розповів "Інформаторові" Олег Кондратюк, водій зі стажем, який досліджує цю тему, – однак потребує певної водійської вправності".

Для "полювання" шахраї використовують уживані (і вже не раз "биті") іномарки. Зазвичай такий автомобіль тримається всередині потоку машин, вичікуючи потенційну жертву – не дуже дороге авто (за його кермом може сидіти і "крутіший" від них водій), але й не дуже дешеве, щоби "клієнт" міг заплатити. Найпопулярніша схема — коли "об’єкт" починає "перебудовуватися" у правий ряд: іномарка тоді різко збільшує швидкість i підставляє під удар своє переднє ліве крило, повідомляє Рівненська газета.

"Цей маневр здійснюють настільки блискавично і професійно, що жертва провокації зазвичай переконана у власній провині, – продовжує Олег Кондратюк. – "Постраждалі" (у салоні обов’язково сидять двоє-троє кремезних пасажирів) вискакують із авто i зчиняють скандал, вимагаючи заплатити компенсацію за завдані збитки. "Клієнтові" не дають оговтатися. Мовляв, "поки приїде ДАІ, наші страховики... а час підтискає – давай, скільки там в тебе є". Ще й суму називають нижчу за вартість ремонту – звісно, наскільки його можна оцінити на перший погляд". Процедура відбирання грошей здебільшого триває п’ять-сім хвилин. Жертва ж вважає, що легко відбулася: без ДАІ та страховиків, ще й на ремонті вдалося зекономити…

У запасі лиходіїв таких сценаріїв – із десяток. Щоби не потрапити у халепу, варто уважно ознайомитися із прикладами, знати, як їх штучно створюють. Якщо ж вас таки "підчепили", дійте сміливо та впевнено. "Головне – не погоджуйтеся на "розбірки без протоколу" й обов’язково наполягайте на виклику даішників і страховиків, – радить Олег Кондратюк. – У жодному разі не віддавайте лиходіям "під заставу" документів, ба більше – навіть не показуйте їх! Не погоджуйтеся від’їхати до тротуару – машини мають стояти там, де вони зіштовхнулися. Як свідчить практика, шахраї, отримавши відсіч, воліють залишитися без здобичі, щоби зайвий раз не "світитися". Їм добре відомо, що кваліфікований спеціаліст із ДАI без проблем відрізнить "підставу" від справжньої аварії. У Києві боротися з автошахраями допомагає система комп’ютерного обліку ДТП. І деякі "жертви", авто котрих отримували незначні ушкодження у тому ж самому місці, зафіксовані в комп’ютері по кілька разів. До таких водіїв під час наступної аварії інспектор ДАI ставиться дуже прискіпливо. До речі, для з’ясування обставин у міліцію такі "постраждалі" згодом так i не з’являються. Та ліпше уникати подібних провокацій. Будьте дуже обережними під час "перебудов" на трасі, особливо у правий ряд. А помітивши іномарку із зім’ятим бортом, тримайтеся від неї якнайдалі..."

Обговорити на форумі