друкувати


Йошка Фішер: Я щиро вірю, що Україна є частиною Європи

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-04-17 06:23:09
Україна – партнер Європи, але енергетична безпека дорожча. Так можна підсумувати виступ колишнього міністра закордонних справ Німеччини Йошки Фішера на зустрічі зі студентами українських вишів у п’ятницю. Після відходу з великої політики колишній голова німецької дипломатії працює консультантом проекту "Набукко" – нафтопроводу, який має поставляти середньоазійський газ у ЄС. Але нині без політики не обійшлося, бо відповідати йому довелося на запитання, як він бачить майбутнє України, як забезпечити європейську енергетичну безпеку і наскільки європейським є Віктор Янукович.

Україна – наріжний камінь у стосунках між Європою та Росією, саме вона визначатиме майбутнє регіону – таку думку висловив Йошка Фішер під час зустрічі зі студентами Дипломатичної академії.

Його часто запитують, коли Україна стане членом Європейського Союзу, на що конкретної відповіді у колишнього голови німецької дипломатії немає. На його думку, все залежатиме від виконання Україною так званого "домашнього завдання", тобто внутрішніх непопулярних реформ.

І хоча деякі оглядачі висловлюють сумніви, чи справді Німеччина підтримує європейські прагнення України, Йошка Фішер запевнив, що Німеччина – надійний партнер України.

"Я щиро вірю, – сказав він, – що Україна є частиною Європи. В нас єдине майбутнє, безпека Європи залежатиме від України, і навпаки. Незабаром економіки будуть ще більше взаємопов’язані. На мою думку, зараз перед нами багато викликів, але в середньотерміновій перспективі я оптиміст і бачу наше майбутнє спільним".

На запитання Радіо Свобода, наскільки новий уряд України зорієнтований на Європу, відповісти важко, каже Йошка Фішер. "Новий уряд – це завжди як немовля: ніколи не знаєш, якими будуть наслідки,але ми сподіваємося на краще. Президентські вибори в Україні були вільними та чесними. Можу додати, що одна з причин, чому я тут – бо мені цікаво дізнатися, яка політика нового уряду України", – сказав німецький діяч.

Колишній голова німецької дипломатії переконаний, що майбутнє України визначає не тільки європейську безпеку, але і стосунки між ЄС та Росією. "На жаль, у деяких європейських столицях забули про те, наскільки Україна є важливою країною. Я думаю, що незалежна демократична Україна, яка має добрі стосунки з Росією та ЄС, відіграє важливу роль у цьому регіоні," – вважає він.

Енергетична альтернатива

Європейська безпека – це в тому числі і енергетична безпека. Йошка Фішер після того, які пішов із великої політики, заснував компанію з питань глобальної стратегії і зараз працює радником європейського проекту з побудови газопроводу "Набукко". Чому Європа шукає альтернативні джерела енергії? Щоб запобігти повторенню холодної зими у країнах східної Європи, яка трапилася внаслідок газового конфлікту між Україною та Росією на початку 2009 року.

Хоча одночасно Йошка Фішер заспокоює: диверсифікація не вплине на Україну та на її роль транзитера газу, адже споживання блакитного палива у Європі лише зростатиме.

Йошка Фішер пояснює логіку побудови "Набукко": "Це не альтернатива центральному чи північному коридорові, це лише диверсифікація майбутніх потреб Європи. Виходячи з нашого досвіду, особливо у січні 2009 року, коли був газовий конфлікт між Україною та Росією, енергетична безпека – дуже важлива, і тому необхідно знайти різні джерела постачання газу".

Хоча найкраща альтернатива газові, за словами Йошки Фішера, який був одним із лідерів Партії зелених Німеччини, – це "зелена" енергетика, вироблена за допомогою вітру, води та сонця.

Автор: Ірина ТУЗ, Радіо Свобода
Обговорити на форумі