друкувати


Уряди Росії і України схвалили домовленості щодо ціни на газ

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-04-17 06:10:36
Президент Росії Дмітрій Медвєдєв, перебуваючи у Бразилії, заявив про можливість зниження тарифів на натуральний газ, який постачається в Україну.

Про це йтиметься, зокрема, під час зустрічі в Україні з українським колегою Віктором Януковичем, яка планується на наступний тиждень, повідомляє Бі-Бі-Сі.

Тим часом, за повідомленнями російської сторони, уряди Росії і України схвалили домовленості щодо ціни на газ. Переговори між делегаціями з питань співпраці в газовій сфері тривали у п’ятницю.

Як кажуть у прес службі російського уряду, погоджені рішення щодо ціни базуються на пропозиціях, зроблених Росії президентом Януковичем. І Владімір Путін вже дав розпорядження підготувати проект постанови вже найближчим часом.

Віктор Янукович добивався зниження ціни на російський газ з нинішніх 305 до 210 доларів за тисячу кубометрів. А голова українського уряду Микола Азаров казав, що Україна сумарно просить знижку на газ у 2010 році у розмірі 4 мільярдів доларів, стверджуючи, що без неї не може затвердити бюджет у відповідності з вимогами МВФ. Для компенсації втрат Росії, за словами пана Азарова, будуть запропоновані інші вигідні проекти.

Офіційно запропонований рівень цін для України не повідомлявся, але у ЗМІ із посиланням на джерела проходила інформація щодо 260 доларів за тисячу кубометрів.

Тим часом часопис Коммерсант Украина, близький до російського Газпрому, з посиланням на джерело на українському ринку газу, твердить, що російському монополісту пропонують, за непідтвердженими даними, взяти в оренду підземні сховища газу на заході країни.

Джерело в уряді України розповіло Коммерсанту, що є пропозиції і не стосовно газових питань. Зокрема, Київ обіцяє Москві укласти два контракти на закупівлю ядерного палива, побудувати два енергоблоки Хмельницької АЕС за російськими технологіями і за рахунок російських кредитів. Аби у майбутньому Росатом міг стати їх власником на паритетній основі. Україна також, знову ж таки за словами джерела і за непідтвердженими даними, обіцяє фактично повернути Росії Кременчуцький нафтопереробний завод, а також надати російським інвесторам гарантії недоторканості вкладів.

Українська опозиція вже заявила, що поступки, на які піде нинішня влада на переговорах з Росією, означатиме повну здачу національних інтересів України.

Обговорити на форумі