друкувати


Gazeta Wyborcza: Польські та російські серця затремтіли

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-04-16 06:38:18
"Наші серця затремтіли", - так називається головна стаття польського щоденного видання "Gazeta Wyborcza".

Через чотири дні після трагедії в Смоленську президент Росії заявив, що польські офіцери були розстріляні за наказом керівників СРСР, у тому числі - Сталіна, повідомляє Польське радіо.

Автор пише, що Катинський злочин, як ніяка інша подія ХХ століття, розділив поляків та росіян. 20 років між цими країнами триває важкий процес встановлення правди і повернення пам'яті про злочин тоталітарного сталінського режиму.

Катастрофа в Смоленську змусила наші серця - польські і російські - тремтіти. Серця державних керівників і звичайних людей. Це було як прорив гігантської греблі, яка накопичила не сказані слова і жести. Протягом останніх днів не лише весь світ дізнався про Катинський злочин, але також і російські політики перед обличчям нової трагедії наважилися на безпрецедентні вчинки, які увійдуть в історію.

Трансляція фільму "Катинь" Анджея Вайди на найпопулярнішому каналі російського телебачення, слова президента Дмітрія Мєдвєдєва про провину Сталіна, попередні слова і вчинки прем'єр-міністра Владіміра Путіна - це фундамент для нових відносин між Польщею та Росією.

Президент Польщі не був русофобом, - стверджує співголова польсько-російської Групи з вирішення складних питань Адам Ротфельд. Інтерв’ю з колишнім міністром закордонних справ публікує газета "Rzeczpospolita".

"Я радію, що ваша газета опублікувала текст виступу Президента Лєха Качинського, якого він не встиг виголосити", - говорить дипломат.

Президент Польщі мав сказати: "Зробімо, аби Катинська рана змогла нарешті повністю загоїтися та зарости. Ми вже - на цьому шляху. Польща високо оцінює діяльність російської сторони протягом останніх років".

Адам Ротфельд згадує: "Коли Група з вирішення складних питань в польсько-російських відносинах зібралася вперше, 12 червня 2008 року, то мене разом з російським співголовою групи Анатолієм Торкуновим запросили до Леха Качиньського. Президент запевнив Торкунова, що не є русофобом. Більше того, Лєх Качинський сказав, що симпатизує і розуміє росіян, їх культуру та цивілізацію. Натомість Президент висловив занепокоєння політикою, яку веде Росія, російським імперіалізмом".

"Rzeczpospolita" нагадує, що у своїй невиголошеній промові Лєх Качиньський написав: "Наші народи мають іти дорогою, яка їх зблизить, не зупиняючись та не повертаючись назад".

Обговорити на форумі