друкувати


Збитки підприємств ЖКГ України за січень-лютий склали 490 млн гривень

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-04-16 04:38:02
Збитки підприємств ЖКГ України за січень-лютий 2010 року склали 490 млн гривень, повідомив міністр з питань ЖКГ Олександр Попов.

Попов відзначив, що основним завданням є стабілізація фінансового стану підприємств галузі. За його словами, основне питання, яке необхідно вирішувати в рамках підготовки до нового опалювального сезону, - це оновлення основних фондів підприємств ЖКГ, повідомляє ТСН.

Вже з сьогоднішнього дня в Україні буде сформований штаб під керівництвом міністра, для вирішення проблем, які є сьогодні в регіонах, відзначив міністр.

Він додав, що протягом опалювального сезону 2009-2010 рр., який вже завершився, більше 7 тис. будинків відключалися від опалення і гарячого водопостачання з різних причин, зокрема внаслідок аварій та заборгованостей за надані послуги.

Попов також повідомив, що на реформи і розвиток ЖКГ в 2010 р. необхідно передбачити в держбюджеті 1,5-2 млрд грн. Основними напрямами реформування галузі в 2010 р. буде впровадження енергозберігаючих технологій, наведення порядку, у житловому фонді і в тарифній політиці, "щоб населення платило за фактом використаних послуг, а не за завищеними нормами".

Міністр додав, що в цьому році буде продовжена політика встановлення контрольно-вимірювальних приладів.

Попов сказав, що міністерство буде робити все можливе для того, щоб стримати підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги. За його словами, у разі значного підвищення тарифів на ЖКП (від 30-40%), може скластися ситуація, що населення не буде платити за ЖКП.

Нагадаємо, наприкінці березня ц.р. Попов повідомив, що субвенції з держбюджету на покриття різниці в тарифах на комунальні послуги можуть скасувати з 1 липня 2010 р. за його словами, за три останні роки регіони набрали субвенцій на 8,8 млрд грн.

В Україні збитки галузі ЖКГ у 2009 році склали більше 1,9 млрд гривень.

Нагадаємо, міністерство з питань житлово-комунального господарства розглядає можливість диференціації тарифів на житлово-комунальні послуги залежно від доходів громадян.

"Зараз опрацьовується питання про можливість диференційованого підходу до сплати житлово-комунальних послуг. Сьогодні населення платить лише 30% за той газ, який ми купуємо у РФ. Одна справа, коли платить людина, у якої низький дохід, та інша, якщо це український мільйонер, людина з достатньо високими доходами", - повідомив Попов.

Обговорити на форумі