друкувати


О.Жолудь: Дефіцит Пенсійного фонду – дійсно велика проблема

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-04-16 02:49:18
За словами заступниці голови Адміністрації президента Януковича, Пенсійному фонду не вистачає 30 мільярдів гривень. На думку Ірини Акімової, одним зі способів подолання проблеми може бути вирівнювання пенсійного віку між чоловіками і жінками.

Зараз чоловіки йдуть на пенсію в Україні у 60 років, а жінки - у 55.

Експерт Міжнародного фонду перспективних досліджень Олександр Жолудь в інтерв’ю Бі-Бі-Сі сказав, що дефіцит Пенсійного фонду – «дійсно велика проблема», але, на його думку, подовження пенсійного віку для жінок не вирішить питання у короткотерміновій перспективі.

О.Жолудь: Я вважаю, що миттєвого зрушення від такого заходу не буде через те, що в Україні не очікується якогось суттєвого зростання кількості жінок у пенсійному віці, які мали б зараз піти на пенсію, а тепер підуть пізніше. Крім того, це також не буде діяти на тих пенсіонерів, які вже пішли на пенсію. Їх не будуть повертати на роботу через те, що вони, начебто, не допрацювали цей термін. Відповідно миттєво це не впливає ні на кількість існуючих пенсіонерів, ні на кількість людей, які працюють у передпенсійному віці.

Бі-Бі-Сі: Наскільки критичним є для державних фінансів дефіцит Пенсійного фонду 30 мільярдів гривень?

О.Жолудь: На сьогоднішній день очікується, що загальний консолідований бюджет (центральний і місцеві бюджети) складатиме близько 360-380 млрд. гривень. Відповідно 30 мільярдів – це близько 9% від цієї суми.

Бі-Бі-Сі: Чи можете дати якусь оцінку?

О.Жолудь: Я вважаю, що у нас дійсно є велика проблема з дефіцитом Пенсійного фонду і її потрібно вирішувати. А це можна робити двома кроками - або зменшити видатки, або збільшити прибутки.

У випадку Пенсійного фонду, зменшення видатків - це або зменшення пенсій, або зменшення якимось чином кількості пенсіонерів. Але ні на перше, ні на друге уряд не піде. Відповідно єдиний інший шлях – збільшення доходів Пенсійного фонду. Тож, якщо ми не хочемо збільшувати тягар, який кладеться на працедавця, нам треба або шукати якихось інших джерел додаткових надходжень до Пенсійного фонду, або ми маємо його фінансувати за рахунок грошей, які надходять до бюджету.

Бі-Бі-Сі: Зараз у пресі активно обговорюється проект листа, який, начебто, український уряд хоче спрямувати, як угоду про наміри до Міжнародного Валютного Фонду. Один із цікавих пунктів – це обмеження розміру пенсій для тих пенсіонерів, які працюють. Наскільки, на вашу думку, така логіка вписується у ті реформи, які хоче побачити МВФ в Україні і наскільки такий захід може бути дієвим?

О.Жолудь: Через те, що основна мета МВФ – це зменшити ті дисбаланси, які на сьогоднішній день у нас існують: дефіцит бюджету, дефіцит і проблеми “Нафтогазу”, дефіцит Пенсійного фонду і т.д. Відповідно МВФ прихильно ставиться до всіх заходів, які зменшують подібні дефіцити.

Через те, що це має зменшити видаткову частину Пенсійного фонду, то це зменшить і дефіцит Пенсійного фонду.

Водночас, наскільки мені відомо, кількість пенсіонерів, які працюють, не настільки критично велика, аби повністю закрити ту проблему, яку ми на сьогоднішній день маємо у Пенсійному фонді.

З паном Жолудем розмовляв Олег Рац, Бі-Бі-Сі
Обговорити на форумі