друкувати


Громадський форум рішуче виступає проти підняття тарифів на вивезення сміття

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-04-16 12:05:23
14 квітня відбулися громадські слухання з приводу запланованого Івано-Франківським міськвиконкомом підвищення вартості послуг ВАТ "АТП-0928" з вивезення та утилізації побутових відходів.

Мерія пропонує вже з 1 червня цього року збільшити відповідний тариф майже удвічі – з 4,42 грн до 7,03 грн з однієї особи на місяць. Таке різке підняття цін на одну із найважливіших у соціальному плані комунальних послуг обіцяє стати черговим проявом кричущої безвідповідальності міської влади та особисто В.Анушкевичуса. Адже офіційний індекс інфляції навіть з урахуванням економічної кризи в Україні в кілька разів нижчий від коефіцієнту запланованого підвищення тарифів, повідомляє прес-служба ІФООГ "Громадський Форум Івано-Франківська".

За словами Юрія Солов’я, задекларований "АТП–0928" за 9 місяців 2009 року чистий прибуток становив 580 тис. грн при 9% рентабельності. Наприкінці того ж року тариф на вивезення сміття вже підіймався на 20%, з огляду саме на негативні наслідки економічної кризи. Що так кардинально змінилось в структурі витрат "АТП - 0928" за останні півроку, аби вчергове різко піднімати вартість послуг? – риторично запитує лідер Громадського Форуму.

До того ж, за даними Державної інспекції з контролю за цінами, АТП-0928 майже вдвічі завищило оціночний обсяг продукування побутових відходів населенням міста. За даними перевізника, він складає 2 куб.м з розрахунку на одного мешканця, тоді як фактичний же обсяг прийнятого міським полігоном ТПВ сміття становить 240 тис. куб.м за рік – тобто насправді близько одного кубометра від кожного жителя міста. На думку інспекції, обґрунтований тариф має становити максимум 5,38 грн.

Юрист Громадського форуму Володимир Чорноус, у свою чергу, вже вкотре звернув увагу на відсутність укладених договорів із більшістю мешканців міста. Адже Закон України "Про житлово-комунальні послуги" прямо зобов’язує до цього кожну організацію, що надає відповідні послуги. Водночас наявність договору дисциплінуватиме виконавця послуг, оскільки в ньому передбачене право споживачів на зменшення розміру плати за надані послуги в разі зниження їх якості.

До того ж самі громадські слухання відбувалися із кричущими порушеннями відповідної процедури: протокол слухань фактично не вівся, пропозиції їх учасників не фіксувались, жодне рішення за результатами слухань на голосування не ставилось і фактично не було прийняте.

Юрій СОЛОВЕЙ вважає, що така чергова спроба підвищення комунальних платежів є яскравим свідченням непрозорої тарифної політики міської влади та ігнорування нею інтересів громади Івано-Франківська.

На його думку міська влада демонструє відсутність комплексного та фахового підходу щодо діяльності у комунальній сфері та залом неефективну роботу щодо управління майном і ресурсами територіальної громади.

"Замість того, щоб шукати можливості здешевлення тарифів на комунальні послуги міськвиконком підтримує монополістів, які отримуючи величезні прибутки від жителів міста не можуть гарантувати достатньої якості надання комунальних послуг", - підкреслює лідер громадської організації. Він вважає, що для визначення підприємств, які б мали працювати у сфері надання комунальних послуг міській владі потрібно проводити тендер. У конкурентному середовищі підприємства, що надають комунальні послуги, мають значний стимул для оптимізації своєї роботи та надання справді якісних послуг споживачам.

"Запровадивши прозору систему тендерного відбору та конкуренцію у сфері комунальних підприємств ми зможемо значно знизити вартість комунальних тарифів і безпосередньо контролювати якість надання комунальних послуг", - зазначив голова Громадського Форуму.

Загалом, аби вирішити проблеми зі сміттям, вже давно необхідно побудувати сміттєсортувальний та сміттєпереробний завод, які б працювали за межами міста. Крім того, потрібно переглянути систему розташування і облаштування сміттєвих майданчиків та встановлювати спеціалізовані контейнери для сортування побутових відходів. Завдяки цьому навантаження на полігони, куди звозять міські відходи, зменшиться в середньому на 30-40%. Таким чином, ми зможемо створити нові робочі місця, значно зекономити природні ресурси та зменшити шкідливий вплив відходів на людей і довкілля. В той же час Громадський Форум вимагає від міської влади повернутися обличчям до громади міста і формувати тарифну політику на основі урахування інтересів всіх мешканців Івано-Франківська. Якщо ж Віктор Анушкевичус в черговий раз дозволить необґрунтовано підняти тарифи на вивезення сміття форумівці обіцяють подати судовий позов на міську владу.

Обговорити на форумі