друкувати


Україна може залишитися без молока власного виробництва

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-04-15 06:06:20
Україна може залишитися без молока власного виробництва, якщо в новому бюджеті скасують діючу систему підтримки молочної галузі – б’ють тривогу виробники та експерти. За їхніми словами, частина урядовців зацікавлена в тому, щоб розподіляти пільги більш централізовано, і, паралельно до цього, зменшувати їхній обсяг. Тим часом аграрні чиновники просять Міністерство фінансів залишити нинішні пільги для молочної галузі ще на рік.

Голова української молочної компанії Сергій Биков збудував найбільший молочний комплекс у Європі, який виробляє сто тонн молока на добу. Сьогодні комплекс отримує доплати від покупців молока, які мають податкові пільги, і завдяки цьому підприємство має рентабельність 10 відсотків . Якщо з ухваленням нового бюджету система підтримки галузі зміниться – комплекс стане збитковим, підрахував Сергій Биков.

"Стара схема дозволяла отримувати дотації, причому не з державного бюджету, а від покупців молока – обсягом понад 6 мільйонів гривень. Якщо ж запровадять бюджетні дотації не на обсяг молока, а на поголів’я – я отримаю 1,2 мільйона. А по суті – втрачу рентабельність. У перерахунку на одну корову, це дасть змогу утримувати її лише 6,8 дня на рік за рахунок пільг, а раніше був – місяць", – зауважує голова української молочної компанії.

Закон, ухвалений наприкінці минулого року, дає державі право скасовувати пільгове оподаткування для галузі, а стягнені податки акумулювати в окремий бюджетний фонд, і вже звідти розподіляти між виробниками, відповідно до кількості корів, пояснює експерт українського клубу аграрного бізнесу Віталій Лапа. За його словами, діюча схема більше стимулює виробництво молока, і залишає менше можливостей для корупції.

"В умовах кризи – податкове стимулювання економіки є найкращим рішенням. Не було б чинних дотацій на молоко – не зростало б сільське господарство минулого року, не забезпечило би високих обсягів експорту та стабільності валютного курсу. Тоді як виплати аграріям із бюджету матимуть менший ефект, і до того ж призведуть до порушення вимог СОТ. Тут має бути комплексний державний підхід", – вважає експерт

Доля молочної галузі – в руках авторів бюджету-2010

Український клуб аграрного бізнесу та виробники молока вважають, що за новою схемою приватні господарства, які виробляють половину молока, можуть залишитися без дотацій, так само, як частина підприємств минулого року не отримали назад ПДВ. А це у перший рік призведе до скорочення виробництва у галузі на 10-30 відсотків, і припинення експорту молока.

Тому фахівці звернулися до Бюджетного комітету Верховної Ради та Мінфіну з проханням зберегти чинні пільги до кінця року, а за цей час розробити комплексну систему підтримки галузі.

Автор закону про зміни в дотуванні молочної галузі, Микола Присяжнюк, який нині є міністром агропромислової політики, раніше заявляв, що закон створює сприятливі умови для агропромислового комплексу, і сприяє його виходу з кризи. А норма про спеціальний фонд для виплати дотацій власникам корів дасть змогу виділити для допомоги галузі понад два мільярди гривень. Проте сьогодні Мінагрополітики теж звернулося до міністерства фінансів із проханням не втілювати ці зміни в новому проекті бюджету.

За даними, які навів найбільший директор переробної компанії "Міолкіленд " В’ячеслав Реков, у проекті бюджету таки запланована централізована дотація власникам корів, оскільки вона, на думку пана Рекова, дає змогу формально збільшити прибуткову частину головного фінансового документа країни.

Сьогодні Україна виробляє 5 мільйонів тонн молока на рік, із них один мільйон експортує. Виробники припускають, що коли зміни набудуть чинності, виробництво молокопродуктів впаде на третину. А експорт скоротиться до нуля.

Автор: Євген СОЛОНИНА, Радіо Свобода
Обговорити на форумі