друкувати


Л.Оробець: Урядова програма легалізує намір закріпачити студентів

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-04-15 02:22:48
"Декларуючи намір запровадити трирічні відпрацювання для студентів, уряд не просто наступає на граблі попередників – він стрибає на них із розбігу". Про це народний депутат України, заступник голови Єдиного Центру Леся Оробець заявила журналістам, коментуючи передбачене проектом Державної програми економічного і соціального розвитку України на 2010 рік (Антикризової програми) прийняття Постанови Кабміну, що має зобов’язати випускників педвузів відпрацьовувати в школі впродовж трьох років поспіль.

"З одного боку, керівник Міносвіти мав би задовго до оприлюднення проекту відіграти експертну роль, пояснивши колегам, що ідея примусових відпрацювань суперечить українському законодавству. Але, схоже, Табачник і гадки не мав ані про публічне визнання і ратифікацію Україною Конвенції Міжнародної організації праці "Про скасування примусової праці", ані про гарантоване українським громадянам статтею 53 Основного закону право на безоплатне здобуття вищої освіту", – припустила Оробець. З іншого боку, за її оцінкою, подібний примус напряму загрожує безпеці дітей та якості навчально-виховного процесу. "Першими від такого силування постраждають вихованці подібних горе-педагогів", – наголосила заступник голови Єдиного Центру, повідомляє прес-служба Єдиного Центру.

За словами політика, урядовий проект не витримує жодної критики і з огляду на кращі європейські традиції у даній сфері. "У переважній більшості європейських держав кадровий потенціал середньої школи зміцнюють не шляхом їх нормативного "закріпачення", а моделюванням належної системи заохочень та гарантій випускникам педвузів, що працюватимуть, до прикладу, в сільській місцевості. На кшталт надання безвідсоткових позик, соціального або муніципального житла в оренду строком до 10-15 років або додаткових 15-20% заробітної плати", – підсумувала Оробець.

Обговорити на форумі