друкувати


МВФ вимагає підвищити ціни на газ для населення України на 75%

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-04-15 02:10:40
Міжнародний валютний фонд (МВФ) вимагає в української влади підвищити ціну на газ для населення одразу на 75%, а потім кожні півроку ще на 25%. Також МВФ вимагає відмовитись від запланованого на 2010 рік підвищення соціальних виплат, урізати пенсії працюючим пенсіонерам та провести ще низку непопулярних кроків.

Вимоги МВФ, передані на розгляд уряду Миколи Азарова, є обов’язковими для продовження програми кредитування України Фондом, повідомляє ТСН.

Щоб втримати заявлений дефіцит бюджету, МВФ вимагає зменшити видатки держави.

Так, в якості заходів МВФ пропонує "не проводити запланованого збільшення першої категорії тарифної сітки з 586 гривень до 778 гривень у грудні 2010 року, оскільки це суттєво збільшить фонд зарплати у 2011 році".

Крім того, за проектом Меморандуму про співпрацю, Україна має взяти на себе проведення реформи пенсійної системи.

"В якості першого кроку знизимо виплати працюючим пенсіонерам, знизивши їх пенсії до 50% від загального розміру - але не нижче прожиткового мінімуму", - ідеться у проекті Меморандуму, підготовленого МВФ для переговорів з Україною.

Окрема вимога МВФ - це втримати дефіцит "Нафтогазу" на рівні 1% ВВП у 2010 та 2011 роках. Для досягнення цієї мети МВФ пропонує збільшити ціну на газ кінцевим споживачам - для комунальних підприємств на 50% і для населення на 75%.

Крім того, МВФ пропонує додатково підвищувати ціни на газ на 25% щопівроку для населення та комунальних підприємств та продовжити збільшення ціни на газ для промисловості - "допоки ціна на газ на внутрішньому ринку не досягне ринкового рівня".

Також МВФ вимагає від "Нафтогазу" забезпечити стягнення заборгованості за вже спалений газ та почати карати тих громадян, хто вчасно не платитиме.

Обговорити на форумі