друкувати


Міліція застерігає: Не купуйте крадений мобільний телефон

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-04-15 11:20:32
За останні років десять мобільні телефони вже стали невід'ємною частиною життя і роботи людей. Дійсно, стільниковий телефон - вже не розкіш, а нагальна необхідність для кожної людини.

Можливо, саме тому купувати мобільні громадяни стали більш легко, не задумуючись. Сьогодні - один мобільник, а за тиждень, коли форма або колір апарату стільникового зв'язку набрид, його можна продати і купити (на тому ж ринку) собі новий. Але так робить лише незначний відсоток громадян, які люблять часто змінювати свій мобільний як щоденний аксесуар. Частіше, як не дивно, такою безпечністю громадян користуються продавці викрадених телефонів, бо ж, як відомо, телефони, які продаються не у спеціалізованих магазинах та без документів - переважно у когось поцуплені. Варто лише задуматися, куди поділися 155,2 тисячі мобільних телефонів, які були викрадені минулого року, та 39,1 тисячі апаратів, викрадених вже цьогоріч. За даними Департаменту карного розшуку МВС України, саме мобільні телефони стають предметами посягань у 90 відсотках вуличних розбійних нападів, грабежів та кишенькових крадіжок, повідомляє ДЗГ МВС України.

Зважаючи на таку ситуацію, працівники міліції розробляють нові механізми попередження викрадення засобів стільникового зв'язку. Зокрема, якщо людина звернеться до міліції із заявою про викрадення мобільного, підтвердивши своє право власності на певний апарат з відповідним номером, його буде відключено, а сім-картку - заблоковано. Надалі очікується внесення певних змін до чинного законодавства щодо урегулювання даного питання, зокрема розробляються нові механізми припинення обслуговування викрадених мобільних терміналів.

- Якщо людина звертається у міліцію про те, що вкрали телефон, одразу і апарат, і картка будуть заблоковані мобільними операторами, - наголосив начальник Департаменту карного розшуку МВС України Валерій Літвін. - Тож купуючи телефон, який був у користуванні, обов‘язково потрібно вимагати у продавця документи на цей апарат. Придбавши крадений телефон, людина просто не зможе ним користуватися, оскільки апарат буде заблоковано.

На практиці ж часто трапляється, що власник ще не встиг навіть виявити пропажу телефона, а тим паче звернутися до міліції, апарат вже продають з рук "по вигідній ціні", перед якою не може встояти покупець. Та вже через зовсім незначний проміжок часу такий апарат, відключений через заяву про викрадення, у ощасливленого нового власника може перетворитися на зовсім кількасот грамів нікому не потрібного "брухту".

Тож, шановні покупці та користувачі мобільних послуг, не спокушайтеся на нижчу ціну мобільного апарату без відповідних документів, бо ж у перспективі можете залишитися і без грошей, і без мобільного. До того ж, пам‘ятайте, що купуючи крадене, ви своїми діями сприяєте злодіям у реалізації їхніх замислів. А вже завтра від дій цих же крадіїв можуть постраждати Ваші близькі чи й Ви самі...

Обговорити на форумі