друкувати


Андрій Клюєв: Уряд відновить кредитування реального сектору економіки

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-04-14 06:15:00
Уряд на своєму засіданні затвердив проект Державної програми соціально-економічного розвитку України на 2010 рік. Про це повідомив Перший віце-прем’єр-міністр України Андрій Клюєв журналістам на брифінгу.

Андрій Клюєв сказав, що програма складається з кількох блоків: перший – аналіз соціально-економічної ситуації в Україні; другий – першочергові кроки Уряду для стабілізації ситуації та виведення економіки з кризи, третій - передбачає значну кількість реформ, які Уряду необхідно здійснити, щоб забезпечити ефективний розвиток України у 2011-2012 роках.

Серед першочергових завдань Кабміну Перший віце-прем’єр-міністр назвав необхідність закінчення формування жорсткої вертикалі влади. За його словами, це означає налагодження плідної роботи та взаємодію всіх владних гілок.

На думку Андрія Клюєва, законопроект про державний бюджет на 2010 рік буде затверджено парламентом вже наступного сесійного тижня. Він нагадав, що проект документа майже готовий, проте єдине питання, яке залишилося, - це визначити ціну російського газу. За його словами, до кінця поточного тижня або на початку наступного це питання має бути вирішено. Потім потрібно буде здійснити перерахунок кількох параметрів. Зокрема, йдеться про дотації НАК "Нафтогаз України" та об’єми коштів для субсидії населенню. Андрій Клюєв зазначив, що після того, як буде відома ціна на російських газ, потрібно лише 2-3 години, аби допрацювати проект бюджету.

Низка важливих завдань, за словами Першого заступника Керівника Уряду України, стосується банків і всього фінансового сектору. Метою Кабміну, зазначив він, є відновлення кредитування реального сектору економіки.

"Ми зобов’язані почати будувати мости, дороги, аеропорти, у першу чергу, в рамках підготовки до фінальної частини чемпіонату Євро-2012. Пріоритетом є широке впровадження енергоефективних та енергозберігаючих технологій. Заплановано також будівництво заводів, двох блоків атомних станцій, нових електричних ліній видачі потужності тощо", - підкреслив Перший віце-прем’єр-міністр.

"Одне з базових питань, яким буду опікуватися безпосередньо я, це залучення інвестицій в економіку України", - сказав Андрій Клюєв. За його словами, сьогодні у світі спостерігається жорстка конкуренція за залучення інвестицій. "Кожна країна намагається створити максимально сприятливі умови, аби виграти цю конкуренцію, щоб у них, а не в сусідів, створювалися нові робочі місця, будувалася інфраструктура, фабрики та заводи. Ми зобов’язані допомагати тим людям, які готові вкладати свої гроші в розвиток економіки України. Якщо такий підхід буде не лише в Уряду, а й в усіх органах влади на місцях, у кожного чиновника, тоді набагато простіше буде підприємцям і легше буде поновити ефективне зростання економіки", - заявив Перший віце-прем’єр-міністр.

За його словами, з Державного агентства з інвестицій та інновацій буде створено реальний інструмент, який працюватиме над залученням інвестицій на замовлення, наприклад, Мінтрансзв’язку, Мінпромполітики, інших міністерств та відомств, а також представників крупного бізнесу. Фактично це буде координаційний центр із залучення інвестицій та створення сприятливих умов для реалізації нових інвестиційних проектів.

Крім того, повідомив Андрій Клюєв, у програмі передбачено, що в кожному регіоні місцева та регіональна влада визначає 2-3 точки росту, куди будуть спрямовані достатньо серйозні інвестиційні ресурси. Він зауважив, що створення нових крупних підприємств або реконструкція вже існуючих сприятимуть функціонуванню цілого ряду суміжних виробництв - фактично йдеться про пожвавлення економіки цілого регіону.

Перший віце-прем’єр відзначив, що серед урядових пріоритетів – стимулювання інвестиційної активності всіма можливими засобами. Серед них – зменшення податкового навантаження на підприємства. Він повідомив, що у планах Кабміну - внесення змін у податкове законодавство, які повинні почати діяти вже з нового бюджетного року.

Андрій Клюєв сказав, що вже 15 квітня проект програми буде винесено на затвердження Верховної Ради України.

Джерело: Прес-служба Першого віце-прем'єр-міністра України
Обговорити на форумі